Tentoonstelling WAX; een wereldreis in patronen
Museum het Hogeland, Warffum
Tot 2 september is in het Openluchtmuseum Het Hogeland in Warffum (Gr.) een tetnoonstelling te bezichtigen over de rpoductie van batikstoffen in Nederland.
Een kleurrijke reis over de wereld en door de tijd: de tentoonstelling WAX neemt de bezoeker mee van India en Indonesië, naar het Brabantse Helmond en dan weer door naar Afrika om uiteindelijk te eindigen bij moderne Nederlandse quilts. De expositie laat zien hoe de Aziatische batikstoffen in Nederland op industriële wijze werden geproduceerd. De kleurige patronen vonden gretig aftrek in Afrika en met name de uit Helmond afkomstige Vlisco-stoffen ontwikkelden een grote reputatie. De laatste decennia zijn de waxstoffen in toenemende mate populair bij moderne quilters. De felle kleuren en de grote variatie aan patronen zorgen voor een eigenzinnig en eigentijds resultaat.
Batiks, stoffen die met behulp van was van kleurrijke patronen worden voorzien, zijn in Nederland vooral afkomstig uit Indonesië. De techniek is al enkele duizenden jaren oud en [Vlisco dessin 731R] werd in een groot deel van het midden- en verre oosten toegepast. Als de stoffen in de 18e eeuw in Nederland op de markt komen, zijn er diverse textieldrukkers die met deze techniek gaan experimenteren. Het drukken van ‘Indische katoentjes’ wordt vooral in de 19e eeuw een bescheiden rage. Vooral in Indonesië vinden de stoffen veel aftrek.
Statussymbolen
Een van de bedrijven die zich op het wasdrukken toelegt, is Vlisco in Helmond. In de loop van de 19e en 20e eeuw onderscheidt deze textieldrukkerij zich niet alleen door een goede beheersing van de techniek, maar ook door zijn opvallende decors. Aanvankelijk zij [M. Boerekamp, Vlisco op de catwalk, voorzijde] n de ontwerpen gebaseerd op Indische motieven, maar gaandeweg ontwikkelt het bedrijf een eigen artistieke lijn. Naast de Indonesische markt, weet Vlisco in de 20e eeuw ook de west-Afrikaanse markt te veroveren. Vanwege hun kwaliteit, maar zeker ook vanwege de opmerkelijke dessins zijn de stoffen erg gewild en worden in een aantal gevallen zelfs statussymbolen.