Stichting Apeldoorns Erfgoedkanaal
Het Apeldoorns Kanaal is in 1868 geopend, verbond ooit Dieren met Hattem en v.v. en was dé aan- en afvoerroute van grote hoeveelheden goederen en producten. Het kanaal bood schippers zelfs een alternatief voor de IJssel als de waterstand daar te hoog of te laag was. Het kanaal maakte van Apeldoorn een welvarende havenstad met een groot en wijd vertakt achterland, met goede gevolgen voor economie en werkgelegenheid.
In 1972 kwam er een eind aan die belangrijke en verbindende rol toen het laatste gedeelte van het Kanaal voor de scheepvaart werd gesloten. Gelukkig bleven de fraaie sluizen en sluiswachtershuizen behouden, net als de tientallen bruggen. Oevers moeten immers met elkaar verbonden blijven.
Na jaren van achterblijvend onderhoud - misschien is verwaarlozing een beter woord - ligt het Kanaal er tegenwoordig treurigstemmend bij. Met name in Apeldoorn zelf, in de ooit zo drukke haven, is dat zichtbaar. In het water groeien veel waterplanten, de kades bieden een desolate indruk en het gebrek aan onderhoud is pijnlijk zichtbaar. Dit alles -ironisch genoeg- in schril contrast met de langs het Kanaal oprukkende hoogbouw van vaak verrassende architectuur. En met de bruggen, sluizen en sluiswachterswoningen die wel onderhouden worden, omdat deze inmiddels in bezit zijn van particulieren.
Nieuw initiatief: Stichting Apeldoorns Erfgoedkanaal
Dit alles werpt vragen op. Waarom is het zover gekomen? En waarom worden wij als burgers steeds geconfronteerd met de zichtbare verwaarlozing van een belangrijk deel van ons erfgoed, terwijl er wel overal glanzende nieuwbouwwoningen aan het Kanaal in Apeldoorn verrijzen? Om antwoorden op deze vragen te verkrijgen en -belangrijker nog- nieuwe initiatieven te ontwikkelen, is de Stichting Apeldoorns Erfgoedkanaal opgericht. Met als doelstelling om niet alleen het Kanaal (deels) weer bevaarbaar te maken, maar ook het reguliere onderhoud ter hand te nemen en de achteruitgang een halt toe te roepen. Meer specifiek: om het Kanaal weer aantrekkelijk te maken voor recreanten, watersporters, liefhebbers en aanwonenden. Hetzij in delen, dan wel over de volledige lengte van Hattem naar Dieren, opdat zij weer van het Kanaal kunnen genieten.
Publiciteit
De Stichting Apeldoorns Erfgoedkanaal streeft naar actieve publiciteit voor en actieve communicatie met haar doelgroepen, zijnde: de schrijvende pers, radio, tv en internet, relevante websites en overheids- en semioverheidsinstanties. Waar van toepassing zowel landelijk als regionaal en met extra aandacht voor de dorpen en steden waar het Apeldoorns kanaal langs of doorheen loopt.
Stichting Apeldoorns Erfgoedkanaal
I: www.erfgoedkanaal.nl
E: info@erfgoedkanaal.nl
Bestuur St. Apeldoorns Erfgoedkanaal:
Johan van Dijk, voorzitter
Janny Stoker, secretaris
Rob van Deventer, penningmeester