BOEI neemt hijskraan over van St. Utrechts Landschap
De hijskraan bij de voormalige steenfabriek in natuurgebied de Blauwe Kamer krijgt een andere plek. BOEi, voluit de Nationale Maatschappij tot Restaureren en Herbestemmen, heeft de kraan overgenomen van Utrechts Landschap voor 1 euro. De kraan wordt met steun van de BankGiro Loterij gedemonteerd en in drie delen vervoerd naar zijn nieuwe plaats bij de Steenfabriek Randwijk in Heteren. De Gelderse Smalspoor Stichting gaat de kraan daar restaureren.
De hijskraan, die op 19 juli 1955 voor het eerst in bedrijf werd gesteld, komt oorspronkelijk van een steenfabriek bij Tiel. De draaiende kraan werd gebruikt om allerhande goederen en voorraad dat via boten aangeleverd werd op de kade te tillen. Hij staat nu in het natuurgebied de Blauwe Kamer, tussen Wageningen en Rhenen, maar komt volgens Utrechts Landschap op een andere plek beter tot zijn recht. De Blauwe Kamer is een gebied waar Utrechts Landschap de natuur zijn gang laat gaan en waar het behoud van erfgoed een ondergeschikte rol heeft. Utrechts Landschap heeft op het terrein van Steenfabriek Bosscherwaarde al een soortgelijke hijskraan. Het was voor de stichting dan ook logisch om de kraan te schenken aan BOEi, zodat de kraan een nieuwe passende bestemming krijgt in een nabijgelegen steenfabriek. Het koopcontract is op 13 februari 2018 door BOEi en Utrechts Landschap ondertekend.
Arno Boon, directeur BOEi: “In Steenfabriek Randwijk worden nog altijd op ambachtelijke wijze stenen gebakken. De hijskraan is eveneens ‘erfgoed in bedrijf’ en past daarmee uitstekend bij de steenfabriek. Na restauratie zullen bezoekers en omwonenden weer kunnen genieten van een prachtige werkende hijskraan, waarvan er vroeger zoveel hebben gestaan in de regio.”