Herbestemming booghallen textielfabriek Fa. ten Cate, Almelo

De Fa. Ter Steege gaat de markante  booghallen van de Sterkerij in Almelo transformeren tot bedrijfsverzamelgebouw.

De booghallen, gebouwd in 1951. zijn opgetrokken in beton, en maakten deel uit van het uitgestrekte complex van de voormalige weverij ''Indië'', onderdeel van de Fa. ten Cate.

De ramen zijn aan diggelen, op de ronde daken groeien zelfs boompjes. Door de open zijkant hebben weer en wind al jaren vrij spel. Dat geldt ook voor jongeren met spuitbus, getuige de vele graffiti. Maar met de vloer, muren en zware betonnen constructie van de voormalige Sterkerij van Ten Cate is niks mis. Daarom krijgen de karakteristieke booghallen, midden op het Indiëterrein, een tweede leven. 

Ze worden ingepast in de woonwijk, die in rap tempo verrijst aan de rand van het centrum. „Het gaat hier om een echte blikvanger, vooral door de boogconstructie natuurlijk. Als industrieel erfgoed is de Sterkerij zeer de moeite waard. Het is belangrijk om historische gebouwen die kenmerkend zijn te bewaren”, vertellen de projectontwikkelaars Jane Dijkstra en Gert-Jan Hofmeijer van het Rijssense bouwbedrijf Ter Steege, eigenaar en ontwikkelaar van het Indiëterrein.wfoto's.

In de nabije toekomst krijgt de Sterkerij wederom een economische functie. De twee hallen, met een gezamenlijke oppervlakte van 1.600 vierkante meter, worden namelijk getransformeerd tot een bijzonder bedrijfsverzamelgebouw. „Daarbij gaan we de schil opknappen. In de hallen komen allerlei commerciële units; van 150 tot 200 vierkante meter. Er wordt een verdieping gecreëerd. Maar bij binnenkomst, in de publieksruimte, blijven de bogen zichtbaar.