Gert Banis: Hengelo Velours; geschiedenis van de trijpfabriek Hengelo

De Hengelosche Trijpweverij was ooit een een textielfabriek en is in 1900 opgericht door textielfabrikant D.W. van Wulfften Palthe.  Over de geschiedenis van deze fabriek is dit jaar een expositie te bezichtigen in industriemuseum ''Oyfo'' , gevestigd in de voormalige fabriekshallen van de Fa. Hazemeyer.  Auteur Gert Banis schreef een boek over de rijke historie van deze fabriek.

De eerste werknemers kwamen uit Kampen en waarschijnlijk ook uit Duitsland. Later gingen er meer Twentenaren aan het werk. “Mijn vader heeft er ook gewerkt. Maar in Hengelo speelde De Hengelosche Trijpweverij een bescheiden rol. Het was echter ongekend welke producten van welke kwaliteit in deze textielfabriek zijn geproduceerd. Maar het was dermate duur dat het voor veel mensen onbetaalbaar was. In 1910 kostte het al 4 gulden per strekkende meter van slechts 64 centimeter breedte”, zegt Banis. Dat was een enorm bedrag in die tijd. Bij het spitten naar alle informatie kon de schrijven niet putten uit een groot archief. Dat was in 1981 bij de sluiting in Hengelo weggegooid. Toch zijn er wel documenten bewaard gebleven en kon Banis oud-werknemers spreken. Daarnaast dook hij in het digitale krantenarchief. Hengelo Velours heet het boek. “Als ondertitel van het boek heb ik bewust gekozen voor: 100 jaar ongekende kwaliteit voor paleizen, theaters, treinen, zelfs in de Titanic. Want daar werd aan geleverd. Een order voor een groot aantal vertrekken van het Vredespaleis in Den Haag had een omvang van 3900 gulden, waarmee de HTW de ververij, perserij en wasserij heeft kunnen bekostigen. “Meteen vanaf de eerste meters trijp in 1901 was dit bedrijf in kwaliteit een topper, hetgeen ze tot aan het einde hebben kunnen handhaven.” Na de sluiting was er nog een doorstart in Haaksbergen. Daar bestond het bedrijf tot 2001, de definitieve sluiting.

Het boek met een oplage van 150 heeft 360 pagina’s en is in A4-formaat uitgegeven met fraai papier, leeslint en kapitaaltjes. Tevens wordt een stukje origineel HTW-trijp meegeleverd. “De Hengelosche Trijpweverij heeft altijd betere arbeidsvoorwaarden geboden aan het personeel dan andere Hengelose textielbedrijven, vanaf het begin. Onder meer hutten van de Titanic en zusterschip Olympic, bioscoop Tuschinski, KLM-vliegtuigen en stoelen in het oude gemeentehuis van Hengelo waren gestoffeerd met HTW-trijp.”