BOEI draagt steenfabriek Elden over
Op vrijdag 9 oktober j.l. is de monumentale steenfabriek in Elden (1928) door BOEI overgedragen aan de ondernemers Frank van Jaarsveld en Anne-Job Rodenburg. De herbestemming van het monumentale gebouw volgens het concept De Leeffabriek, een groepsaccomodatie voor inspiratie en ontwikkeling, gaat daarmee officieel van start.
Frank van Jaarsveld, samen met Anne-Job Rodenburg de drijvende kracht achter de Leeffabriek: “Dit bijzondere industriële erfgoed is uitermate geschikt om te transformeren naar een plek waar aandacht is voor leven in alle facetten. Er komen mooie, gastvrije kamers voor de bezoekers om te overnachten, plekken voor ontmoeting maar ook ruimtes voor zelfontwikkeling, inspiratie en bezinning. De Leeffabriek wordt een plek waar mensen graag willen zijn en goede zorg standaard is.”
Arno Boon, directeur BOEi: “Wij geloven in behoud door herbestemming. De Steenfabriek bevindt zich op een prachtige, maar ook kwetsbare plek aan de Rijn in het natuurlijke uiterwaardenpark in Arnhem Zuid. Het had daardoor een zeer beperkte bestemming in de sfeer van recreatie. Dat het gelukt is om dit industriële erfgoed een herbestemming die recht doet aan het gebouw en haar geschiedenis, is te danken aan een flinke dosis inzet en vertrouwen aan beide kanten.”
De baksteenindustrie in Meinerswijk beleefde zijn opkomst rond 1873. Het land binnen de zomerdijken werd opgekocht en hierop werd de eerste steenfabriek gebouwd. Uiteindelijk ontstonden er drie steenfabrieken in het gebied: Gallantijnse Waard, Meijnerswijk en Elden. Door de komst van de fabrieken veranderde het landschap volledig. De klei uit de uiterwaarden werd als grondstof voor stenen gebruikt en door deze uitgravingen ontstonden grote plassen in de polder. Steenfabriek Elden was tot 1982 in gebruik. Na de sluiting is in de jaren 90 de schoorsteen afgetopt en zijn de ovenkamers afgesloten. In 2012 is de fabriek deels gerenoveerd.