Lezing ''Fabrieksschoorstenen in Nederland'', za. 13 oktober, Delft

Delft, schoorsteen Ketelhuis TU delft

 
Op zaterdag 13 oktober organiseren het KIVI en de vereniging Histechnica een lezing over 
'' Fabrieksschoorstenen in Nederland'', door dhr. A. Barnard.

De lezing wordt gehouden in het Science Centre van de TU Delft, Mijnbouwstraat 120, 2628 RX Delft.

 
Programma: 10.30 uur:  Gebouw open; ontvangst met koffie. 11:00 uur:  Voordracht door de heer A.J. Barnard (Stichting Fabrieksschoorstenen STIF)  11:45 uur:  Pauze. 12:15 uur:  Vervolg van voordracht / afsluitende discussie. 12:45 uur:  Einde bijeenkomst.   U en uw introducés zijn van harte welkom. Aan het bijwonen van de voordracht zijn geen kosten verbonden. 
 
U wordt vriendelijk verzocht zich tevoren aan te melden, en wel uiterlijk zaterdag 6 oktober a.s. Aanmelding kan via  e-mail (voorkeur) naar pthlmvanwoerkom@gmail.com met vermelding:                  “Aanmelding voordracht 13 oktober'' met [aantal] introducés”  
Histechnica – Vereniging Vrienden van  het Academisch Erfgoed van de TU Delft
   KIVI –  Afdeling Geschiedenis der Techniek
 
  
Samenvatting van de voordracht :

op zaterdag 13 oktober 2018 In mei 1984 werd de schoorsteen van Zuivelfabriek Salland uit 1928 gesloopt, soms haalden vallende schoorstenen het nieuws, meestal niet, heel gebruikelijk in die jaren. Deze schoorsteen werd echter de start voor een onderzoek naar schoorstenen uit 1928.    Van één jaar, 1928 en één bedrijf, De Ridder, breidde het speuren zich uit tot steeds breder onderzoek om te resulteren in een landelijke studie naar het fenomeen fabrieksschoorstenen in al haar facetten. Barnard richtte de stichting fabrieksschoorstenen op STIF, www.stif.nl wat een instrument werd om brede belangstelling en daarmee behoud van bijzondere schoorstenen na te streven. De stichting geeft twee keer per jaar een nieuwsbrief uit.     In opdracht van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed werd een overzicht gemaakt van Nederlands belangrijkste schoorstenen. Er bestond op dit gebied alleen een technisch handboek uit 1923 dus voor alle facetten van het onderzoek moest Barnard zelf de kaders bepalen. Na 30 jaar onderzoek zijn de resultaten gebundeld in het 462 pagina’s tellend boek “Fabrieksschoorstenen in Nederland” met 800 illustraties. In meerdere recensies van het afgelopen jaar wordt het boek als het standaardwerk op dit gebied genoemd.     In de voordracht met PowerPointpresentatie kunt u kennismaken met de vele facetten van het boek, van de ontwikkeling van de schoorsteenbouw vanaf 1775, via de massale sloop, tot museale verplaatsing van schoorstenen. Van functioneel vierkant tot versiering met namen en mozaïeken. Over de bedrijven die schoorstenen bouwden en de gebruikte materialen. Van de 11 000 die er waren naar de 600 die nu nog resteren.    Het boek werd in 2017 mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhardfonds. Van de 1 000 exemplaren zijn er al 815 in omloop. De aanwezigen krijgen de mogelijkheid het boek tegen gereduceerde prijs aan te kopen (€ 30,- i.p.v. normaal € 35,-).