Voormalig kantoorgebouw Gennepermolen gered van de sloop

De oude brandweerkazerne van Gennep, in het gebied Gennepermolen, wordt niet gesloopt. Het ziet ernaar uit dat het gebouw op de gemeentelijke monumentenlijst komt te staan. Het pand plat gooien om er een paar woningen én winkeltjes of horeca voor in de plaats te laten komen is daarmee van de baan, al wordt gebroed op een alternatief. Het in stand houden van het gebouw, het laatste industriële erfgoed in Gennep, gaat wel veel geld kosten.

Op de plek waar het om gaat stond ooit een houtfabriek, de Gennepermolen. Die brandde in 1929 af. Het kantoorgebouw van de fabriek, waar later de brandweer onderdak vond, staat er nog wel. ‘Waardevol cultuurgoed’, lieten eerder de lokale stichting Monarch en het landelijk opererende Cuypersgenootschap weten. Zij pleitten voor behoud van het gebouw. 

Dat het gebouw waardevol is, wist de gemeente Gennep ook wel. Een rapport van een monumentenadviesbureau maakte dat in 2017 duidelijk. Toch oordeelden burgemeester en wethouders destijds dat het pand tegen de vlakte kon. Het nieuwe gebouw moest dan wel in dezelfde stijl worden herbouwd. Onder druk van de tegenstanders van de sloop, heeft het college toch besloten er vanaf te zien.

Het bouwplan dat er lag - sloop en nieuwbouw van de kazerne én de bouw van 27 woningen op een ander deel van het terrein Gennepermolen - wordt nu in tweeën gehakt. Dat betekent dat de plannen voor de bouw van huizen en appartementen verder uitgewerkt kunnen worden en dat er later wordt gekeken wat nu precies te doen met de voormalige brandweerkazerne.