Viering 100-jarig bestaan stoomgemaal ''De Tuut'', Appeltern

Reeds geruime tijd stond vast dat de viering van het 100-jarig bestaan van het stoomgemaal De Tuut (in Appeltern, Land van Maas en Waal) op 20 oktober 2018 zou worden afgesloten met een receptie.

Rond 11 uur was de voormalige kolenloods van De Tuut reeds goed vol met gasten, als de voorzitter van de Stichting Baet en Borgh (eigenaar en beheerder van o.a. De Tuut), Harry Keereweer, het woord neemt en alle gasten van harte welkom heet en de hoogtepunten De Tuut en met name van het jubileumjaar de revue laat passeren.

Vervolgens gaf hij het woord aan de Burgemeester van de gemeente Druten, Lucien van Riswijk, die, bij afwezigheid van de burgemeester van de gemeente Maas en Waal, namens de gemeenten de felicitaties overbrahct aan de jarige stichting.

Al ras blijkt, dat de Burgemeester een andere boodschap ging overbrengen. Hij nodigde namelijk Jan Reijnen, jarenlang voorzitter van de Stichting Baet en Borgh en o.a. bestuurslid van de NGS uit naar voren te komen. Hij ving aan met een opsomming van de vele activiteiten die Jan op het vlak van het behoud van ons cultureel erfgoed in Nederland de afgelopen 25 jaar heeft uitgevoerd.

Deze opsomming eindigde uiteindelijk met "Het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd , u te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau”, waarna hij Jan de bijbehorende versierselen opspeld, hetgeen met een geweldig applaus werd onderstreept.

Hierna nam Peter Nijhof, adviseur van de NGS, het woord om namens het bestuur van de NGS de kersverse ridder toe te spreken. Hij bedankte Jan met name voor zijn jarenlange collegialiteit in het NGS-bestuur en zijn altijd aanwezige optimisme, enthousiasme, creativiteit, vasthoudendheid en doorzettingsvermogen ter bescherming en behoud van ons cultureel erfgoed.