Transformatie fabrieksgebouw van de haardenfabriek Fa. Jaarsma, Den Haag

De voormalige haardenfabriek van Jan Jaarsma aan de Fahrenheitstraat, in Den Haag voor velen nog bekend als postkantoor, staat een nieuwe ‘levensfase’ te wachten. De Koninklijke Haagse Woningvereniging van 1854 heeft het complex enkele jaren geleden aangekocht om het te ontwikkelen tot woningen. De fabriek werd in 1906 gebouwd naar ontwerp van de architect D. Oosthoek. In 1936 fuseerde Jaarsma met de DRU in Ulft en vertrok de firma en werd het complex verbouwd tot postkantoor. Ruim 70 jaar behield het gebouw deze functie.

De verbouwing van de voormalige fabriek, een gemeentelijke monument, is enige tijd geleden gestart met de sloop van niet oorspronkelijke elementen. Vorige week mochten we als SHIE een kijkje nemen op de bouwplaats, de reeks foto’s geven een indruk van de stand van zaken. De komende maanden zal de voorgevel aan de Fahrenheitstraat weer in oorspronkelijke staat worden gerestaureerd en ook de authentieke bedrijfshal met sheddaken krijgt weer zijn oude uitstraling.

Het complex krijgt 43 duurzame tweekamerwoningen voor starters op de woningmarkt, waarbij de voorkeur uitgaat naar mensen die werkzaam zijn in de gezondheidszorg, de politie of het onderwijs.

De bedrijfshal met sheddaken wordt herbestemd tot gemeenschappelijke fietsenstalling, ook voor de buurt. De industriële uitstraling van de hal zal ook terugkomen in de aangrenzende woningen achter de oude gevel. De gevels aan het binnenterrein krijgen een stalen constructie met gemetselde panelen. De achterzijde aan de Ampèrestraat, tot voor kort een onooglijke muur met een poort, die als expeditie-uitgang functioneerde, zal een invulling krijgen met woningen in een architectuur aangepast aan die van de rest van de straat. Zo worden de ritmering van de ramen gevolgd en de raamhoogte en de lijsthoogte van de naastliggende panden aangehouden. De toegang aan de Ampèrestraat vormt de overgang van nieuw naar oud en hier is voorzien in een grote vitrine waar elementen uit de historie van de Jaarsmafabriek geëxposeerd kunnen worden. Het bouwplan is een ontwerp van HVR architecten.

Voor meer informatie:
https://shie.nl/restauratie-en-nieuwbouw-jan-jaarsmafabriek/