Tentoonstelling over Hengelose Trijpindustrie

Vanaf 16 februari is in het Hengelose Techniekmuseum ''Oyfo''  de tentoonstelling ''Trijp '' te bezichtigen.

Ontdek hoe dit exclusief soort velours uit Hengelo de textielwereld veroverde en begeerd werd in paleizen, theaters en zelfs de Titanic! 

Vroeger kon je er in Twente niet omheen: Trijp. Een speciaal en exclusief soort velours die tussen 1901 en 2000 werd gemaakt door de Hengelosche Trijpweverij.  In de tentoonstelling maak je kennis met bijzondere patronen en vooruitstrevende ontwerpers. Je ontdekt hoe het verleden van deze fabriek is verweven met de geschiedenis van Hengelo. Voel, kijk en ervaar! 

 

In de speciale trijpweverij in Hengelo werd de stof geweven en werd er met stoom patronen in gewalst. Deze bijzondere productiemethode kostte veel tijd en energie en was daarom erg exclusief. Trijp was een zeer luxe stof en werd daarom veel gebruikt voor het decoreren van belangrijke zalen en paleizen. Zelfs in de Titanic werd de Hengelosche trijp gebruikt! Wat weten we eigenlijk nog over dit onderbelichte onderdeel van het Twents textielverleden? Hoe werd de stof precies gemaakt, en wat maakte de weverij zo bijzonder? Dat ontdek je in de kleurrijke en interactieve tentoonstelling Trijp!

Onderzoek Hengelo Velours

Oyfo Techniekmuseum heeft enkele objecten uit de Hengelosche Trijpweverij in de collectie, maar een belangrijke aanleiding voor deze tentoonstelling is het onderzoek dat Hengeloër Gert Banis (71) de afgelopen jaren deed naar deze fabriek. Hij schreef hierover het boek Hengelo Velours, dat tijdens de opening van de tentoonstelling op 15 februari officieel wordt gepresenteerd.

De combinatie van ambacht, kunst en techniek wordt ook zichtbaar in de tentoonstelling Felt Sense die gelijktijdig van start gaat in Oyfo Kunstpodium. De Finse kunstenaar Dafna Maimon liet zich inspireren door ‘trijp’ en toont tekeningen, video’s en zachte sculpturen in een zachte en toegankelijke installatie.