Sloop Welkooppand in Steenwijk


Al sinds 2002 staat het Welkooppand in Steenwijk leeg en af te brokkelen. Sindsdien heeft het gebouw al vele bijnamen gekregen, zoals 'de ruïne van Steenwijk'. Het kopen van het Welkooppand past in het plan van de gemeente om het Gedempte Steenwijkerdiep, een plein vol winkels en supermarkten, een metamorfose te geven.

Er liggen al tekeningen klaar van hoe het plein er straks uit moet komen te zien, maar in deze plannen stond het prominente pand van de Welkoop in de weg. Tot ergernis van de gemeenteraad. Zo is er in 2019, op initiatief van de PvdA, onderzoek gedaan naar mogelijke onteigening. Dat liep op niets uit. 
Steenwijkerland bood eerder 650.000 euro voor het pand, maar daar ging eigenaar Wopke Klaver niet mee akkoord. Hij wilde 950.000 euro hebben: dat bedrag krijgt hij nu.

Klaver heeft in de afgelopen jaren verschillende plannen gepresenteerd om invulling te geven aan het pand. ,,Eerst werd er een plan van winkels en kantoren afgewezen door toenmalig burgemeester Hayo Apotheker, omdat hij woningbouw wilde."

Ook had Klaver meerdere plannen om een supermarkt te vestigen aan het Gedempte Steenwijkerdiep, maar dit mocht niet van de gemeente. In een straal van een paar honderd meter zijn een Jumbo, Aldi en Lidl gevestigd, dus er was geen ruimte voor nog meer grootgrutters. Klaver: ,,Ik heb het gevoel dat ik in mijn plannen ben tegengewerkt."

De gemeente laat weten dat het Welkooppand gesloopt gaat worden. 

Erfgoedvereniging Heemschut heeft al enkele jaren geleden bij de gemeente Steenwijkerland gepleit voor het behoud en herbestemming van het oude coóperatiegebouw van de Welkoop. De oude meelfabriek vormt namelijk het laatste overblijfsel van de oude industriële bedrijgheid aan de gedempte haven in Steenwijk.