Sloop watertoren Zandvoort
Het is even wennen voor strandgangers uit binnen- en buitenland: de beeldbepalende watertoren in Zandvoort is gekortwiekt. Een flink deel van de ooit ruim 48-meter hoge toren is gesloopt. Volgend jaar wordt de toren in vrijwel dezelfde vorm weer opgebouwd om plaats te bieden aan 12 appartementen.
Gemeentelijk monument
De watertoren in Zandvoort werd tussen 1949 en 1951 gebouwd als vervanging voor de veel kleinere watertoren iets verderop. Die was in de oorlog opgeblazen door de Duitsers. Boven in de nieuwe toren kwamen twee grote waterreservoirs om de hotels en andere gebouwen in Zandvoort altijd van water te kunnen voorzien.
In 1997 verloor de watertoren, zoals zoveel watertorens in Nederland, zijn functie aan de 'gewone' waterleiding. Twee jaar later kreeg hij de status van gemeentelijk monument.
Veel badgasten herinneren zich nog de vestiging van een restaurant op de bovenste verdieping én de brand die daar een einde aan maakte in 2001.
Sinds 2006 is de toren in bezit van een consortium van bedrijven. Al heel snel was er het idee om appartementen te bouwen op dezelfde plek, maar dat leverde door de jaren heen veel weerstand op. Het Cuypersgenootschap en de Nederlandse Watertoren Stichting vonden bijvoorbeeld dat de nieuwbouwplannen het historische karakter van de toren zouden aantasten en spanden een rechtszaak aan.
Maar de historische stichtingen haalden bakzeil, mede omdat de gevel van de toren in zeer slechte staat bleek te zijn en behoud van het gebouw onmogelijk was. De rechter vond bovendien dat er een gedegen plan lag voor een nieuwe, vrijstaande toren. "De monumentale waarde van de watertoren blijft voldoende behouden en de toren blijft straks bepalend voor het straatbeeld in de badplaats," aldus de rechter toen.