Platformbijeenkomst RCE: de toekomst van het Mobiele Erfgoed in nederland

Een halve eeuw mobiel erfgoed - Over het ontstaan én de toekomst van een eigenzinnige erfgoedsector.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en de Stichting Mobiele Collectie Nederland (MCN) organiseren een bijeenkomst over het verleden en de toekomst van het mobiele erfgoed in Nederland.

Vanaf de jaren ’70 van de 20ste eeuw groeide de mobiele collectie Nederland in rap tempo uit tot een nieuwe en eigenzinnige erfgoedsector. Duizenden liefhebbers ontfermden zich over de vele vracht- en vissersschepen die door de naoorlogse schaalvergroting niet langer rendabel waren. Samen met de vele trein- auto- en vliegtuigliefhebbers vormen zij inmiddels misschien wel de grootste groep particulieren die hun vrije tijd aan erfgoedzorg besteden.

Pas later kwam het besef dat die nieuwe vrijetijdsbesteding het behoud van erfgoed betekende en aan het eind van de 20ste eeuw drong het besef door dat er een geheel nieuwe erfgoedsector was ontstaan: het mobiele erfgoed. Op eigen kracht hadden liefhebbers een collectie van ruim een miljoen objecten opgebouwd.

Op 24 september blikken we niet alleen terug op de geschiedenis van deze jonge loot aan de erfgoedboom, maar kijken we ook naar de toekomst van deze nieuwe erfgoedsector. 

Op de website van de RCE vindt u het volledige programma en meer informatie over de locatie.

 

Wat: Platform Mobiel Erfgoed over het verleden en de toekomst van het mobiele erfgoed in Nederland

Wanneer: dinsdag 24 september 2024, aanvang 14.00 uur (inloop vanaf 13.30 uur)

Waar: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Smallepad 5, Amersfoort en online

Toegang: gratis

Aanmelden (verplicht): via de website van de RCE