Monumentstatus watertoren Zandvoort in het geding
Een erfgoedcoalitie bestaande uit het Cuypersgenootschap, de Nederlandse Watertoren Stichting en Erfgoedvereniging Bond Heemschut hebben de gemeente Zandvoort verzocht om de monumentenstatus van de watertoren in Zandvoort in te trekken. Volgens hen is door recente sloop van nagenoeg de volledige watertoren de monumentale waarde ten onder gegaan. De watertoren wordt momenteel gesloopt en herbouwd als woontoren. Volgens de erfgoedcoalitie zal die nieuwe toren enkel nog vaag herinneren aan de verschijningsvorm van de oude watertoren en daarmee zou het pand de monumentenstatus niet meer verdienen.
De watertoren, ontworpen door architect Jouke Zietsma in 1952, is een gemeentelijk monument. De toren was een vervanger voor de watertoren die in de Tweede Wereldoorlog tot ontploffing werd gebracht om plaats te maken voor de Atlantikwall.
De erfgoedcoalitie geeft aan dat plan van de herbouw ervoor zorgt dat bijna alles zal veranderen aan de watertoren. De belangrijkste verloren gegane monumentale onderdelen zijn de beeldbepalende bakstenen schil met zijn specifieke vormentaal en de detaillering van Zietsma. De muur zal bij de herbouw weer worden opgetrokken, echter met grotere omtrek en nieuwe materialen. Volgens de erfgoedcoalitie zal de herbouwde toren dan geen gelijkenissen meer tonen met de oorspronkelijke gevel.
Eerder zijn de karakteristieke waterreservoirs verdwenen en is de stedenbouwkundige oorspronkelijke vrije ligging verloren gegaan.