Monumentstatus voor verenigingsgebouw scheepswerf De Merwede, Hardinxveld-Giessendam

De gemeente Hardinxveld-Giessendam (ZH) wijst het voormalig verenigingsgebouw van Scheepswerf De Merwede aan als monument. Het gebouw, dat in 1953 ter ere van het 50-jarig jubileum van de werf werd geschonken aan het dorp, staat lokaal bekend als een late Van Ravesteyn.

Eind 2022 sloot erfgoedbeschermer Heemschut Zuid-Holland zich op verzoek van plaatselijke historische verenigingen aan bij de monumentenaanvraag voor het pand van het Cuypersgenootschap. Het verenigingsgebouw met een later aangebouwd restaurantdeel was opgekocht door een projectontwikkelaar die voornemens was het pand op termijn te slopen.

Door het nu aan te wijzen als monument kan kaalslag van het hoofdgebouw worden voorkomen. Het niet beschermde restaurantdeel mag wel gesloopt worden; bovendien is op het perceel veel ruimte voor een gewenste herontwikkeling. 

De onafhankelijke erfgoedcommissie Dorp Stad en Land schrijft in haar advies aan de bestuurders van Hardinxveld-Giessendam dat het gebouw aan de Troelstrastraat 5 ‘zonder twijfel een plaats verdient op de gemeentelijke monumentenlijst’:

“Het pand is cultuurhistorisch van gewicht in de ontstaansgeschiedenis van het dorp, architectuurhistorisch als voorbeeld van het late werk van Sybold van Ravesteyn. Het neemt daarmee een belangrijke plaats in in de Nederlandse architectuurgeschiedenis. Daarnaast is het object zeldzaam binnen de gemeente en zelfs nationaal doordat weinig gebouwen van Van Ravesteyn bewaard zijn gebleven. De gaafheid of herkenbaarheid is hoog, ondanks verschillende aanpassingen”.

Historie

Het gebouw Werf Merwede Stichting werd in 1953 opgetrokken naar ontwerp van Sybold van Ravesteyn (1889-1983), die vooral bekend stond om zijn ontwerpen voor de Nederlandse Spoorwegen, de rijkversierde Dordtse schouwburg en Diergaarde Blijdorp in Rotterdam.

Het pand aan de Troelstrastraat is een laat werk uit zijn oeuvre; soberder in stijl, maar de ruimtewerking binnen is indrukwekkend. Kenmerkend is de integratie van beeldhouwwerk boven de entree. In dit geval een zeilschip (maker onbekend) dat verwijst naar de Werf Merwede.