Historische havengebouwen op gemeentelijke monumentenlijst Kampen

De panden aan de Havenweg 3 en 5 in Kampen krijgen alsnog een monumentale status. Er ging jaren van wachten aan vooraf. Roerganger Edy Prick van stichting Behoud Erfgoed Brunnepe (BEB) is blij met het besluit.

Het is inmiddels zo’n drie jaar geleden dat Prick namens BEB aan de gemeente Kampen vroeg om de panden tot gemeentemonumenten te verklaren. De gebouwen op de Koggewerf komen uit de industriële 19de eeuw en zijn volgens de gemeente ‘waardevol als herinnering aan het industriële verleden van Kampen.’  De gebouwen zijn het laatste restant van de een voormalige scheepswerf. 

Een half jaar geleden maakte BEB de gang naar de rechter. Prick was het niet eens met het wachten van de gemeente met het aanwijzen van de monumentstatus. Kampen wilde wachten op een beslissing rondom het plaatsen van de IJsselkogge. De Koggewerf was destijds een optie als locatie. Prick wilde dat de keuze niet van de mogelijke komst van de IJsselkogge afhankelijk was. Inmiddels heeft de gemeenteraad van Kampen gekozen voor de Koggewerf als locatie. De rechter gaf BEB gelijk.

Over de beslissing om nu wel de status toe te wijzen schrijft gemeentewoordvoerder Nicolette Claassen: ‘In 2022 was er nog bezwaar tegen de monumentenstatus vanwege een mogelijke belemmering van het locatie-onderzoek voor de expositie van de IJsselkogge en er waren financiële zorgen. Nu de gemeenteraad de locatie heeft gekozen en er een bedrag is gereserveerd voor de restauratie van Havenweg 3 en 5, zijn deze argumenten niet langer van toepassing. Het college heeft daarom besloten om de panden een gemeentelijke monumentenstatus te geven.’