Gemalenpluim 2022 toegekend aan Stichting Watererfgoed Groot Woerden

Nederlandse Gemalen Stichting

De Nederlandse Gemalen Stichitng (NGS) heeft de jaarlijke prijs voor restauraties uitgeriekt bij de najaarsvergadering van de NGS in Prijswinnaar gemalenpluim 2022; categorie Stichtingen:

De prijs in de cateogrie Stichtingen is toegekend aan de Stichting Watererfgoed Groot Woerden voor de realisatie van de herbouw van de kolenloods bij het stoomgemaal Teylingens, Kamerik.

Vanwege de eerdere restauratie van het Stoomgemaal Teylingens te Kamerik (2015) en thans de herbouw van de voormalige houten kolenloods (2019-2021),  is het oorspronkelijke ensemble gecompleteerd en kan de museaal educatieve functie worden uitgebouwd. Zo wordt tevens het maatschappelijk draagvlak voor duurzame instandhouding versterkt.

De eervolle vermelding van de NGS is toegekend aan het ''gemaal 1879''  te Akersloot voor hun inspanningen om in samenspraak met het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier het gemaal weer zodanig geschikt te maken dat het   inzetbaar is voor calamiteitenbemaling.  Als tegenprestatie heeft het Hoogheemraadschap gezorgd voor het herstel van de elektra-aansluiting en andere zaken en betalen ze een jaarlijkse bijdrage in het onderhoud van het gemaal. Chapeau!