FIEN-Nieuwjaarsbijeenkomst, Zuidlaren, 27 januari 2024

Het FIEN-bestuur organiseert binnenkort weer de traditionele Nieuwjaarsbijeenkomst.  Dit keer zal de Nieuwjaarsbijeenkomst plaats vinden op zaterdag 27 januari 2024 in museum ''De Wachter'' in Zuidlaren (Drenthe), adres: Havenstraat 36, 9471 AM Zuidlaren. 

Molenmuseum De Wachter is een levendig erfgoed- en ambachtencentrum dat bezoekers meeneemt op een reis door de tijd. De Wachter, opgericht in 1851, is een unieke molen die zowel dienst deed als korenmolen, oliemolen en specerijenmaalderij. Deze combinatie maakt het de enige molen in Nederland met deze drie verschillende malerijen.   

De Wachter kreeg in 1898 twee stoominstallaties. De ene wekte elektriciteit op voor de olieslagerij, terwijl de andere de specerijenmaalderij aandreef via drijfriemen. Ondanks deze modernisering bleef de molen voor het malen van graan afhankelijk van de wind.  In 1969 besloten enkele Zuidlaarder burgers om De Wachter te redden van de ondergang. Zij richtten de Stichting Molenmuseum ''De Wachter'' op, met als doel de molen te restaureren en te behouden voor toekomstige generaties.

Het Stoommachinemuseum  van ''De Wachter'' herbergt een indrukwekkende collectie stoommachines uit de 19e en vroege 20e eeuw. Deze machines demonstreren hoe stoomkracht een revolutie teweegbracht in de industrie en het dagelijks leven. Bezoekers kunnen de machines in werking zien en leren over de technische aspecten en de geschiedenis van stoomtechnologie.

Het programma is als volgt:

13:00-13.30 uur : Lunch, bestaande uit 2 à 3 bolletjes met ham en kaas/koffie/thee/melk/karnemelk en soep.

13:30-13.45 uur:  Nieuwjaarsspeech door FIEN-voorzitter Erik Nijhof.

13.45 -15.30 :  Presentatie over het museumcomplex “de Wachter”,  met aansluitend een rondleiding door het museumcomplex.

15:30 uur:  Borrel in de ontvangstruimte van het museum,  waar we elkaar verder kunnen spreken. Het bestuur biedt één consumptie aan, de rest is voor eigen rekening.

17.00: afsluiting.

Het FIEN-bestuur hoopt velen van jullie te mogen verwelkomen, ondanks de wat exentrische locatie ditmaal in het noorden van ons land.

Opgave deelname

In afwijking van voorgaande jaren is het bijwonen aan de nieuwjaarsbijeenkomst niet gratis. Wij zijn genoodzaakt een geringe bijdrage van u te vragen. In het bedrag is inbegrepen . A- de toegang tot het museum “De Wachter”. (Jammer genoeg is de Museumjaarkaart niet geldig) B -Een kleine lunch. C- Een introductie en rondleiding. D- Na afloop 1 drankje Aanmelden kan door overmaking van €15,--, p.p. op bankrekening nummer NL62 RABO 0142 6720 68. Dit onder vermelding van NJB.FIEN 2024.

Daar de bereikbaarheid met het OV naar het museum zaterdag slecht is , kunnen wij voor vervoer regelen vanaf NS station Assen. Indien u opgehaald wilt worden van NS station Assen dan vermelden NJB FIEN +VERVOER Pinnen als u aankomt is ook mogelijk, maar dan moet U uw aanmelding tot deelname wel per email aan het secretariaat (f2hcloeve@live.nl ); of per sms (tel.nr. 06-28268728) doen en daarbij tevens aangeven of u opgehaald wilt worden. Indien er speciale dieetwensen zijn, gaarne dit bij de opgave melden.

De aanmelding moet uiterlijk voor 15 januari 2024 plaatsvinden, dit om redenen van de catering en het regelen van vervoer tussen station Assen en Zuidlaren.

Komt u per auto, dan kunt u parkeren op het terrein aan Bolwerk 11, dit is aan de achterzijde van het museum.