Bericht

Fotoboek 150 jaar Sphinx-Maastricht

  Herschaalde kopie van sphinxboek

 

Exact tien jaar nadat de Koninklijke Sphinx BV verdween uit het Maastrichtse stadscentrum ziet op 27 oktober 2017 het fotoboek SPHINX van fotograaf Henk Houben het licht. Als oud-productiemanager van de Sphinx had de fotograaf tussen 2000 en 2007 vrij toegang tot alle locaties en afdelingen van het bedrijf. Dat bood hem de unieke mogelijkheid om op zijn eigen artistieke wijze de nadagen van de Sphinx aan de Boschstraat fotografisch vast te leggen.

De 150 beste foto’s in één boek

Fotograaf Henk Houben heeft een bijzondere fascinatie. Sinds jaar en dag is hij in de ban van de Sphinx en de bedrijfsgebouwen van deze wereldwijd bekende keramische fabriek. De laatste episode uit de rijke geschiedenis van de meest bekende Maastrichtse aardewerkfabriek bracht hij daarom in ruim 5.000 foto’s in beeld. Uit deze omvangrijke collectie heeft de fotograaf nu een rijk fotoboek samengesteld. In 150 foto’s geeft dit fotoboek een bijzondere blik ‘achter de schermen’ van de Sphinx. Maar voor alles is het boek een uniek tijdsdocument dat het verhaal vertelt van het vervlogen verleden van de Maastrichtse aardewerkindustrie.

De herbestemming van de oude Sphinxpanden die nu volop gaande is maken het boek extra actueel. Met dit fotoboek in de hand kan heel goed ‘oud’ naast ‘nieuw’ worden gelegd.

Beeld en tekst

Naast de indrukwekkende foto’s beschrijft een aantal auteurs in diverse beschouwende teksten, gedichten en geschiedverhalen de ruim 170 jaar historie van de Sphinx. Vanaf de stichting door Petrus Regout in 1834 tot de sluiting van de laatste vestiging in de Beatrixhaven in 2009. De teksten zijn geschreven door Jac van den Boogard, Caspar Cillekens, Wim Dijkman, Erwin Gerardu, Henk Houben, Ad van Iterson, Servé Minis en oud-medewerkers.

Het 168 pagina’s tellende fullcolour boek met de alleszeggende titel ‘SPHINX’ wordt door de fotograaf in eigen beheer uitgegeven. Het boek kost €26,95 en is onder andere te koop bij boekhandel Dominicanen. Online kan het boek worden aangeschaft op www.henkhouben.nl (onder ‘shop’).

 

 

 

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn