Bericht

Uniek glas-in-loodraam uit 1939 herplaatst in Jongeriuskantoor

Jongeriusraam herplaatst

Uniek glas-in-lood raam uit 1939 terug in Jongeriuskantoor

Een bijzondere mijlpaal tijdens de restauratie van het iconische voormalige ‘Jongeriuskantoor’, het hoofdkantoor van de Jan Jongerius N.V. in Utrecht. De naar het ontwerp van glazenier Willem Mengelberg vervaardigde glas-in-lood panelen van 5 bij 7 meter zijn na bijna 40 jaar en na een grondige restauratie teruggeplaatst op de oorspronkelijke plek in de centrale hal van het Rijksmonument.

Toen de Utrechtse industrieel en Ford dealer Jan Jongerius (1888-1941) in 1939 gelijktijdig met het 25-jarig bestaan van zijn bedrijf het zilveren huwelijk met zijn echtgenote Heinnie vierde, kreeg hij het kunstwerk als bijzonder cadeau aangeboden door zijn personeel en enkele vrienden. Het glas-in-lood raam bestond uit 60 verschillende panelen en had een totale oppervlakte van zo’n 35 m2. Elk paneel van zo’n meter bij een halve meter gaf een voorstelling van Jongerius’ leven en van zijn bedrijfsactiviteiten. Mengelberg had enkele jaren eerder ook al het bijzonder fraaie glas-in-lood-plafond ontworpen in het woonhuis van het echtpaar Jongerius, de huidige Villa Jongerius (destijds nog Bastiaanshof geheten). Dit woonhuis, eveneens rijksmonument, bevindt zich pal voor het hoofdkantoor en dient tegenwoordig als evenementenlocatie.

Ondanks het feit dat elk afzonderlijk paneel zijn eigen verhaal vertelde, vormden ze met elkaar toch één geheel. Er was een grote boom te zien, een stamboom als het ware, die zijn takken uitspreidde over de 60 panelen met aan de stam de beide geboortehuizen van het echtpaar Jongerius.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn