Bericht

Postzegeluitgifte ''Wederopbouwarchitectuur''

 

wederopbouwvel 360x500P

Post-NL heeft op 11 september een vel van 10 postzegels uitgegeven, met als thema Wederopbouwarchitectuur. De foto’s op de postzegels zijn afkomstig uit het Rijksarchief voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw, onderdeel van Het Nieuwe Instituut.

Tijdens de Wederopbouw in Nederland werden bruggen, wegen, spoorwegen, woningen en fabrieksgebouwen herbouwd, maar er was ook veel aandacht voor nieuwbouw met een maatschappelijke functie, zoals scholen, banken en overheidsgebouwen. De ontwerpen van de wederopbouw laten een strijd zien tussen de traditionalisten en modernisten en de daaruit voortvloeiende shake-hands architectuur, het huwelijk tussen baksteen en beton.

Op het postzegelvel staan architectonische foto’s van gebouwen uit de vroege wederopbouwperiode 1945-1960. Ontwerper Ariënne Boelens koos voor een visueel krachtige opbouw door in zwart-wit ieder gebouw in zowel een overzichtsfoto als een detail af te beelden. Op het postzegelvel staan onder andere bedrijfsgebouwen waaronder het fabriKantoor Van Leer’s Vatenfabriek (Amstelveen), het Industriegebouw (Rotterdam), Weverij De Ploeg (Bergeijk), Hoogovens (IJmuiden) en de Faculteit voor Geodesie (Wageningen).

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn