Bericht

Centrale Harculo: einde van een tijdperk

Herschaalde kopie van Zwols historisch tijdschirfty

Het onlangs verschenen nieuwste nummer van het Zwols Historisch Tijdschrift, een uitgave van de Zwolse Historische Vereniging, is grotendeels gewijd aan de geschiedenis van de elektrische centrale Harculo.

Deze elektrische centrale, gebouwd in 1955, is een icoon van industriële wederopbouwarchitectuur, en een van de laatste nog bestaande gave voorbeelden van dit type centrales in nederland. Helaas is de eigenaar van het complex, de Franse energiemaatschappij Engie, onlangs begonnen met de totale sloop van dit industriële ''landmark''.  Dit, ondanks tal van bezwaarprocedures van o.a. Erfgoedvereniging Bond Heemschut en het Cuypersgenootschap, die vanaf 2016 hebben gestreden voor het boud van de centrale. Er wordt nog een ultieme poging ondernomen om de monumentale wederopbouwkunstwerken in het dienstengebouw van de centrale te redden, waaronder een wandreliëf van Titus leeser.

In het tijdschrift wordt aandacht besteed aan de geschiedenis van de electriciteitsopwekking in Zwolle, die een begin kende in 1911 met de oprichting van de ''NV Electriciteitsfabriek IJsselcentrale'', de bouw en uitbreidingen van de eerste centrale aan de Weteringkade, de bouw en het ontwerp van de Harculocentrale, de industriële architectuur van het complex, gebouwd naar een ontwerp van het Zwolse ingenieursbureau De Gruyter, aangevuld met persoonlijke verhalen en herinneringen van oud-medewerkers en andere betrokkenen van de centrale. Er is een fotoverslag opgenomen van de centrale en het interieur met het machinepark, gemaakt tijdens een excursie in 2008.

Zwols Historisch Tijdschrift, 34e jaargang nr. 1. Prijs: € 8,50.

Het tijdschrift is verkrijgbaar bij de boekhandels in Zwolle, en via de secretaris van de ZHV: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn