Bericht

Transformatie Eiffelgebouw Sphinxfabriek Maastricht gestart

 

eiffelgebouw

 

De transformatie van het Eiffelgebouw in Maastricht is in volle gang. Het voormalige fabrieksgebouw wordt na tien jaar leegstand herontwikkeld tot locatie van The Student Hotel, loftwoningen, kantoorruimten en andere publiekstoegankelijke functies. Van een gesloten industrieel complex verandert De Eiffel in een open en gastvrij hart van het nieuwe Sphinxkwartier. Braaksma & Roos Architectenbureau begeleidt het complexe cascoherstel van het gebouw en coördineert de herontwikkeling van het interieur.

Het Eiffelgebouw ligt centraal in het voormalige industriële Sphinxkwartier en de wijk Belvédère. Vanuit een heldere visie van de Gemeente Maastricht wordt dit gebied de komende jaren omgevormd tot een nieuwe, bruisende stadswijk met een 24-uurs kennis- en cultuureconomie. De wijk krijgt een internationale uitstraling en kent qua architectuur een samenspel van stadsvernieuwing en erfgoed. Met de herontwikkeling wordt De Eiffel de belangrijke schakel tussen de ‘sjiek en sjoen’ binnenstad en het ‘sjore’ industriële Sphinxkwartier, dat een stoerdere en ruigere uitstraling zal hebben.

Het witte Eiffelgebouw is een icoon en blikvanger in Maastricht. Het ensemble van drie geschakelde gebouwen kwam tussen 1928 en 1941 tot stand en maakte tot 2006 deel uit van de sanitairfabriek Koninklijke Sphinx. De Eiffel was voor z’n tijd een vooruitstrevend gebouw, ontworpen volgens de modernste constructietechnieken met lange open vloeren om de productie van wasbakken en urinoirs optimaal te kunnen faciliteren. In 1996 werd De Eiffel aangewezen als rijksmonument.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn