Bericht

Studiedag- presentatie boek Canon van de Nederlandse bruggen

boek-canon 

 

Op zaterdag  12 november organiseren de Nederlandse Bruggen Stichting, het Koninklijk Instituur voor Ingenieurs afd. techniek en de Vereiging Histechnica een studiedag ter gelegenheid van de presentatie van het boek ''Canon van 100 jaar Nederlandse bruggenbouw''. Locatie: Science Centre TU Delft, Mijnbouwstraat 120 te Delft.

 

PROGRAMMA

10.30 uur ontvangst met koffie/thee

11.00 uur welkom door de dagvoorzitter Rob Lutke Schipholt, directeur Nederlandse Bruggenstichting

11.15 uur Met 7-mijlslaarzen door 2000 jaar Nederlandse brughistorie door Frans Remery, oud-medewerker Rijkswaterstaat en vrijwilliger bij de

Nederlandse Bruggenstichting. Twintig eeuwen worden er al bruggen in ons land gebouwd, eerst door de Romeinen, daarna door onze voorouders en nu door ons. De bouwmaterialen veranderden van hout en (bak)steen naar staal en beton en zelfs kunststoffen. De opkomst van vervoermiddelen als treinen en auto’s stimuleerde belangrijke ontwikkelingen in de bruggenbouw. Elektriciteit verving menskracht bij aandrijving, regeling en bediening van beweegbare bruggen en de vormgeving van bruggen kreeg bijzondere aandacht.

12.00 uur pauze met koffie/thee

12.30 uur De alpha-kant van bruggen door Herman Pleij, emeritus hoogleraar historische Nederlandse letterkunde, gespecialiseerd in de literatuur van de Middeleeuwen. Geen enkel bouwwerk in onze nederzettingsgeschiedenis heeft zoveel aanleiding gegeven tot beeldspraak als de brug. Dat lijkt voor de hand te liggen in een waterrijk land. Een bruggenbouwer weet te verbinden wat elkaar liever lijkt te mijden. Wij zijn immers zeer decentraal ingesteld en richten ons bestaan graag zo autonoom mogelijk in. Is een brug dan niet eerder een noodzakelijk kwaad? En hoe kan dan een bruggenbouwer tot de meest gewaardeerde landgenoten behoren?

13.00 uur Uitreiking van het 1e exemplaar van de Canon door Fred Westenberg, voorzitter van de Nederlandse Bruggenstichting aan de voorzitter van de vereniging Histechnica, Geert Jan Olsder en aan de voorzitter van de KIVI afdeling Geschiedenis der Techniek, Gert Jan Luijendijk

13.15 uur sluiting van de bijeenkomst door de dagvoorzitter

13.20 uur eenvoudige broodjeslunch met koffie/thee/fris

ca. 14.15 uur einde van de bijeenkomst

De toegang is voor alle belangstellenden gratis. Aanwezigen kunnen tijdens de lunch de Canon à € 25,- aanschaffen (contant afrekenen). De gereduceerde prijs van € 25,- i.p.v. € 28,- geldt alleen op zaterdag 12 november. Kunt u niet aanwezig zijn, dan kunt u de canon ook bestellen via het aanmeldingsformulier. Aanmelden is noodzakelijk in verband met catering en verkoop Canon.

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn