Bericht

Mobiel Erfgoed in beeld

 

Herschaalde kopie van MCN

Het Mobiel Erfgoed van Nederland komt steeds meer in beeld. Met steun van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) maakt de stichting Mobiele Collectie Nederland het mobiel erfgoed beter zichtbaar voor het publiek. Diverse projecten laten zien welk een schat aan historische schepen, treinen, fietsen, auto's en vliegtuigen in Nederland behouden zijn. Minister Bussemaker van OCW opende daarom het Nationaal Congres Mobiel Erfgoed op 22 juni 2016 met een toezegging van ruim €900.000,= voor projecten die het mobiel erfgoed beter zichtbaar maken.

2e Nationaal Congres Mobiel Erfgoed

Minister Bussemaker opende onlangs op 22 juni 2016 het Nationaal Congres Mobiel Erfgoed op passende wijze, door fietsend binnen te komen op een historische fiets. Tijdens dit congres presenteerde de stichting Mobiele Collectie Nederland de website www.toonbeelden.com aan de minister. 

Toonbeelden van Mobiel Erfgoed

De website www.toonbeelden.com maakt met de 'Toonbeelden van Mobiel Erfgoed' het mobiel erfgoed in Nederland zichtbaar voor het grote publiek. Mobiel erfgoed omvat de bijzondere verzameling aan historische schepen, treinen, fietsen, auto's en vliegtuigen die in Nederland behouden zijn. Deze transportmiddelen vervoerden door de eeuwen heen goederen, mensen en dieren. Zij speelden een belangrijke rol bij de ontwikkeling van Nederland tot een welvarend handelsland. 

Lokale verhalen en lokaal beleid

De website 'Toonbeelden van Mobiel Erfgoed' schetst de ontwikkeling van Nederland in de laatste anderhalve eeuw en de rol van vervoermiddelen daarbij. Dit landelijke verhaal is daarmee een voorbeeld voor het ontdekken en beschrijven van lokale verhalen. Gemeenten en provincies kunnen ook hun eigen lokale ontwikkelingsgeschiedenis en de plek van historische vervoermiddelen daarin beschrijven. Die lokale verhalen vormen een basis voor lokaal beleid voor het zichtbaar maken van mobiel erfgoed. 

Museum, Portal en Register mobiel erfgoed

De 'Toonbeelden van Mobiel Erfgoed' zijn tevens de start van een digitaal museum met karakteristieke, toonaangevende voorbeelden. In Nederland zijn er vele particulieren en musea die ons mobiel erfgoed koesteren en er zijn vele belangstellenden die dit erfgoed willen zien en beleven. We ontwikkelen daarom een Portal waar alle informatie over mobiel erfgoed samen komt en voor iedereen te vinden zal zijn. Ook toont de Portal het Register mobiel erfgoed, dat in kaart brengt wat er aan mobiel erfgoed aanwezig is en wat de culturele waarde daarvan is. Zo wordt het mobiel erfgoed voor iedereen optimaal zichtbaar.

Voor meer informatie: 

Stichting Mobiele Collectie Nederland (MCN), Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken."  

 

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn