Bericht

Bollenkwekerij Veelzorg in Hillegom wordt woonlocatie

5UitgelichteBouwberichtenWeek24Foto2KwekerijVeelzorgHillegom

De historische Kwekerij Veelzorg aan de Stationsweg in Hillegom, volgens kenners ‘een absoluut hoogtepunt op het gebied van bollenerfgoed in de Bollensstreek’, verandert na bijna 200 jaar in een woonlocatie. Non-profit ontwikkelaar BOEi, de eigenaar van het complex, heeft onlangs groen licht van de gemeente gekregen voor de herontwikkeling van de locatie en herbestemming van de gebouwen. Binnen het plangebied worden achttien woningen ontwikkeld. Een deel komt in bestaande, monumentale bollenschuren, maar er komt ook nieuwbouw. De kwekerij sloot in 1990 de deuren.

 

BOEi, gespecialiseerd in het restaureren en herbestemmen van cultureel erfgoed, vindt het van groot belang dat dit erfgoed van de bloembollencultuur behouden blijft, zegt directeur Arno Boon van BOEi. ,,Rutgerd Veldhuyzen van Zanten stond in 1822 aan de wieg van de kwekerij, die uiteindelijk uitgroeide tot een groot en gerenommeerd exportbedrijf. Vijf generaties van deze familie hielden zich bezig met teelt. Dit complex staat stijf van de mooie verhalen’’, aldus Boon.

Aan de Stationsweg zaten ooit vijftien bollenbedrijven; daarvan zijn er nog maar twee over. Kwekerij Veelzorg hield zich in de beginjaren bezig met de teelt van aardappelen en groenten; sinds 1850 specialiseerde het bedrijf zich in tulpen, hyacinten en narcissen. Boon: ,,De kwekerij was vooral bekend om de hyacinten. Dat was destijds top of the bill.’’

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn