Bericht

Amerikaanse havenkraan verplaatst naar Dordrecht

 

amrican revolver

Het is al een oude kraan, de American Revolver, maar hij kreeg toch een nieuwe plek. Hij werd donderdag van Hendrik-Ido-Ambacht naar de andere kant van de Merwede gebracht.

De gemeente verplaatste de oude kraan naar Dordrecht om ruimte voor woningbouw te creëren. Maar ook om ervoor te zorgen dat hij niet zal worden gesloopt.

De kraan stamt uit de Tweede Wereldoorlog, maar is toen niet gebruikt. Hij was oorspronkelijk bedoeld om in Normandië te dienen bij een kusthaven voor de geallieerden. Het is echter nooit zo ver gekomen en de machine is lange tijd verpakt gebleven in dozen en kratten. Tot de eigenaar van scheepssloperij Rijsdijk Boss en zn., Frans Jorissen, hem in 1970 tegenkwam in de VS. Hij kocht de kraan en nam die mee naar Nederland.

Ruim 40 jaar heeft de kraan bij de scheepssloperij gestaan. Gisteren werd hij met een drijvende bok naar de andere kant van de rivier gebracht. Cees Visser van Rijsdijk Boss is blij dat de kraan niet op de schroothoop belandt, zegt hij op de website van de gemeente Dordrecht.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn