Bericht

Aankondiging sloop IJsselcentrale Zwolle

Zwolle Harculo

De IJsselcentrale in Zwolle - ook bekend als de Harculo-centrale - staat op de nominatie om te worden gesloopt. Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben daar een vergunning voor afgegeven. De sloopt begint dit jaar. „Als alles meezit willen we na de zomer beginnen”, vertelt woordvoerder Michael Verheul van Engie Energie Nederland, de huidige eigenaar van het complex..

De vergunning is verleend voor de periode van de start van de sloop tot en met 31 december 2018. Die tijd heeft eigenaar Engie Energie ook nodig voor de sloop. Verheul: „We verwachten dat de sloop twee tot tweeënhalf jaar gaat duren. De centrale is een complex gebouw, het wordt per onderdeel afgebroken en gesloopt en dat heeft tijd nodig.”
 
In het natuurgebied rondom de centrale vertoeven onder meer de Kwartelkoning en de IJsvogel. Het omtrekken van de ketels en het opblazen van de schoorstenen is dan ook niet toegestaan in het broedseizoen, van half maart tot half oktober. Volgens Verheul loopt de sloop daardoor geen extra vertraging op.
 
De rol van de IJsselcentrale is al langere tijd beperkt. Volgens de woordvoerder van Engie Energie is de rol van de centrale op het moment ‘nul’. „De centrale staat uit. Er gebeurt momenteel niks als het gaat om stroomopwekking, behalve dan van het zonnepark op het terrein.” Eerder maakte het bedrijf al bekend complete sluiting en sanering van de centrale in Zwolle niet uit te sluiten. De Ijsselcentrale (officieel geheten ''Centrale harculo'') is een van de oudste nog bestaande elektriciteitscentrales van ons land. De centrale werd in 1955 gebouwd in de uiterwaarden bij de rivier de Ijssel, waarbij zelfs een landschapsarchitect werd ingeschakeld, voor die tijd een unicum. De centrale, die meermalen werd uitgebreid, werd opgetrokken in een strakke uniforme bouwstijl, waarbij gebruik werd gemaakt van prefab-betonpanelen, gefabriceerd door Schokbeton.
De centrale werd de laatste jaren nauwelijks nog gebruikt. Het complex staat niet op de rijks- of gemeentelijke monumentenlijst
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn