Bericht

Herbestemming Timmerfabriek scheepswerf Schiedam

 Schiedam Timmerfabriek

  

Ingenieursbureau GustoMSC verhuist volgend jaar naar de Timmerfabriek op de voormalige scheepswerf Wilton Fijenoord in Schiedam. Naar ontwerp van JHK architecten wordt het uit 1948 stammende industriële pand getransformeerd en heringericht. Het weer opengemaakte atrium gaat dienen als visuele en organisatorische hart.

Het betreft een voormalige scheepstimmerwerkplaats met een footprint van vijftig bij vijftig meter, die zich kenmerkt door een expressieve constructie van beton. De vier betonnen schaaldaken zorgen aan de binnen- en buitenkant voor bijzondere accenten. Tot de authentieke details behoren verder onder meer de industriële onderhoudsbruggen en de uit glazen bouwstenen bestaande daklichten.

Bij de transformatie van het pand van werkplaats naar hoogwaardige kantooromgeving stond behoud en herstel van het oorspronkelijke open karakter centraal, zonder daarbij het comfort op de werkplek uit het oog te verliezen. Het centrale atrium, dat alle verdiepingen met elkaar verbindt is hierbij weer opengemaakt en vormt daarmee zowel het organisatorische als visuele hart van het gebouw.

Om de zeven meter hoge begane grond en manshoge borstweringen functioneel te maken is er een extra verdiepingsvloer aangebracht. De huidige begane grondvloer kan daardoor worden gebruikt als overdekte parkeergarage terwijl er op de nieuwe eerste verdieping meer dan genoeg vrije hoogte overblijft om de centrale faciliteiten van het kantoor te huisvesten.

Om de industriële schaal van het pand zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen zijn deze vloeren verder zo veel mogelijk open gelaten. Faciliteiten als pantry’s, reproruimtes, overleg- en concentratieplekken zijn in vrijstaande volumes in de ruimte geplaatst om geluidsoverlast op de open werkvloer tot een minimum te beperken.

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn