Bericht

UNESCO-werelderfgoedstatus voor Van Nellefabriek Rotterdam

Van Nellefabriek in Rotterdam is UNESCO Werelderfgoed

Van Nellefabriek in Rotterdam is UNESCO Werelderfgoed Nederland heeft er een werelds icoon bij. Vandaag heeft het Werelderfgoedcomité van UNESCO de Van Nellefabriek in Rotterdam de status van Werelderfgoed toegekend. Het is een wereldwijde erkenning van de unieke en universele waarde van de voormalige koffie-, thee- en tabaksfabriek. Inmiddels is de fabriek, onder de naam Van Nelle Fabriek, al jaren succesvol in gebruik als kantoor- en eventlocatie.

Minister Bussemaker meldt trots: "De Van Nellefabriek is vanaf vandaag werelderfgoed en geniet daarmee wereldfaam. Van Nelle is het meer dan waard! Een heel bijzonder bouwwerk in Nederland, een icoon van het Nieuwe Bouwen. Licht, lucht en ruimte. Voor alle gebouwen die op de werelderfgoedlijst komen te staan, komt extra aandacht en daarmee ook extra waardering. Goed nieuws voor Rotterdam en voor Nederland dus."

exterieur Van NellefabriekBurgemeester Aboutaleb: "Rotterdam is onbetwist dé architectuurstad van Nederland. Ik ben dan ook ontzettend trots op onze nieuwe én historische iconen. De Van Nellefabriek is een van die iconen. Een gebouw, uniek voor zijn tijd in materiaal en vorm, en vanuit sociaal oogpunt zijn tijd ver vooruit. Dat de Van Nellefabriek nu de status krijgt van werelderfgoed, is een geschenk voor alle generaties na ons, iets waar alle Rotterdammers heel trots op kunnen zijn."

Internationaal vermaarde architecten als Norman Foster, Renzo Piano en befaamde Rotterdamse architectenbureaus als OMA en MVRDV drukken hun stempel op de moderne architectuur van de stad. Rotterdam beschikt echter ook over historische parels uit de tijd van het Nieuwe Bouwen. De zojuist toegekende UNESCO status van de Van Nellefabriek (1925-1931) bevestigt dan ook dat Rotterdam op architectuurhistorisch vlak veel te bieden heeft.

De in de jaren '20 ontworpen en gebouwde fabriek is een opvallende en karakteristieke prestatie van het modernisme. Het fabriekscomplex bestaat uit verschillende aaneengeschakelde gebouwen en is een van de hoogtepunten van de industriële architectuur uit de 20e eeuw. Vooraanstaande architecten noemden de fabriek kort na de bouw 'het mooiste schouwspel van de moderne tijd' (Le Corbusier, 1932) en 'een gedicht in staal en glas' (Robertson en Yerbury, 1930).

Ideale fabriek

Opdrachtgever K. van der Leeuw en de architecten J.A. Brinkman en L.C. Van der Vlugt slaagden er gezamenlijk in om de 'ideale fabriek' te realiseren: functioneel, mooi én open. Het daglicht werd gebruikt om de werkomstandigheden aangenaam te maken voor de arbeiders. Dit getuigt van werkgeverschap met hart voor de lichamelijke en geestelijke verzorging van medewerkers; in die tijd nog geen vanzelfsprekend onderdeel van bedrijfsvoering.

10e werelderfgoed voor Nederland

Met de toekenning van de Werelderfgoedstatus aan de Van Nellefabriek staan nu in totaal tien erfgoederen in het Koninkrijk der Nederlanden op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Voor Rotterdam is het de eerste werelderfgoedsite en daar is de stad trots op. Wethouder Adriaan Visser: "Rotterdam staat nu vooral bekend om vooruitstrevende, nieuwe architectuur, denk aan iconen als de Markthal en de Rotterdam. Daarnaast zien we een hernieuwde interesse in de architectuur uit het verleden, en worden we steeds beter in het hergebruik van oude gebouwen. Dat de Van Nelle Fabriek nu de status van Werelderfgoed heeft gekregen, is daar een prachtige en dikverdiende erkenning van."

Van Nelle community

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn