Bericht

Nieuwe bestemming voor gemaal Kadoelen

Kadoelen

Het monumentale oude gemaal Kadoelen aan de Landsmeerderdijk in Amsterdam-Noord krijgt binnenkort een nieuw leven, als werkplek en ruimte voor klassieke muziek. Naast muziek komen er werkplekken voor creatieve ondernemers in het gemaal. 

Het stoomgemaal kadoelen werd in 1880 gebouwd, en werd ca. 1930 gelectrificeerd. Het landschappelijk fraai gelegen gemaal, met een plas water tussen de dijk en het gemaal in en de Kadoelerbreek erachter, is een idyllisch stukje Amsterdam. Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, de eigenaar, kreeg in de afgelopen jaren enkele honderden vragen of het pand ook te koop was. Maar het is de bedoeling dat hier vanaf mei van dit jaar een keer per maand een klassiek concert gegeven kan worden, in de zomer mogelijk buiten. Contacten met onder meer het Concertgebouw, Paradiso en het conservatorium zijn inmiddels gelegd.

Het blijft niet bij muziek alleen. Floor Ziegler, artistiek leider van wat het Concertgemaal is gedoopt: 'Naast muziek komen er werkplekken voor creatieve ondernemers in het gemaal.' Zij zullen de huur van het gebouw op moeten brengen. 'En het zou leuk zijn als het ook een plek voor de buurt kan worden, waar bewoners ook eens binnen kunnen lopen of iets kunnen organiseren. Er zijn al idee├źn voor een diner op z'n tijd, gekoppeld aan de concerten.'

Het gemaal wordt al een tijd niet meer gebruikt. Er zitten barsten in het stucwerk en er groeit gras dat op het dak. Sinds eind jaren tachtig werd het alleen nog als opslag gebruikt door beheerder Ruud Steinvoorte, die in het naastgelegen nieuwe gemaal de pompen bedient. Hij woont naast het oude gemaal, net zoals zijn opa en vader hebben gedaan. De Steinvoortes zorgen in Noord al meer dan een eeuw voor droge voeten.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn