Bericht

Onlangs verschenen

Lodewijk Derens (1880-1956), Nederlands eerste spoorwegfotograaf

 lodewijk derens 

Fotoboeken en boeken over fotografen zijn er bij de vleet. Kijken we echter naar spoorweg fotografen dan zien we in het buitenland dat er ook de nodige publicaties over verschenen zijn, zoals in Engeland en met name tegenwoordig Duitsland. Nederland is wat dat aangaat nogal stiefmoederlijk bedeeld. Dit werd kennelijk door de NVBS ook zo gevoeld en men heeft zich ingespannen om een boek te maken over Lodewijk Derens, Nederlands eerste spoorwegfotograaf. Geen professional maar gewoon een hobbyist die de mogelijkheid had om foto’s te maken.

Een groot deel van zijn foto nalatenschap is in het bezit van de NVBS, die het in 1991 verwierf via een veiling. Hij fotografeerde vanaf 1894 tot de jaren vijftig en was toen een van de weinigen. Dit maakt deze collectie daarom ook zo bijzonder. Voor de totstandkoming van het boek is er ook veel technisch voorwerk verricht om de foto’s zo te kunnen publiceren. Het is volop het tijdperk van de stoomlocomotief. Het overgrote deel van de foto’s is gemaakt in Nederland, soms maakte hij ook wel eens een uitstapje naar de ons omringende landen.   Het is de samenstellers gelukt om een mooi beeld te geven van de spoorwegen in de eerste helft van de twintigste eeuw en men heeft zich veel moeite getroost voor informatieve toelichtingen bij de foto’s.

Lodewijk Derens, 1880-1956; Nederlands eerste spoorwegfotograaf. Samengest. en toegel. door Remmo Statius Muller en Guus Veenendaal. Alkmaar, De Alk, 2017. 248 P.; ill.;reg. (NVBS reeks dl. 49). ISBN 978 90 5961 176 4 / Prijs € 34.95

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn