Bericht

Onlangs verschenen

Hollands Spoor; een koninklijk treinstation, kathedraal van de techniek

 Herschaalde kopie van omslagboekHS 

Op 1 september j.l. is in de Koninklijke wachtkamer van station Hollands Spoor het eerste exemplaar van de publicatie Hollands Spoor. Een Koninklijk treinstation; Kathedraal van de techniek overhandigd aan burgemeester mevrouw Krikke. Daarmee krijgt het station voor het eerst een volwaardig boekwerk over haar gedenkwaardige geschiedenis.

In de publicatie komen veel aspecten uit het bijzondere verleden van het station aan de orde. Zo passeert de voorgeschiedenis vanaf de aanleg van de eerste spoorlijn en wordt de eerste reiziger voor het voetlicht gebracht. Ook is er aandacht voor de stedelijke ruimte rondom het station. Uitgebreid wordt stilgestaan bij de totstandkoming van het huidige neorenaissance station: de schermutselingen vooraf met de gemeente, het ontwerp, de bouw en de inrichting en welke Haagse bedrijven daarbij ingeschakeld werden. Vervolgens wordt ingegaan op het gebruik van het station en zijn bijzondere ontvangsten van staatshoofden, diplomaten, filmsterren, sporthelden en culturele ensembles. Het publiek stroomde vaak in grote getale toe. Afgesloten wordt met de huidige situatie van het station en hoe die het laatste decennium is gegroeid.

De publicatie is een samenwerkingsproject van Eindeloos uitgeven en vormgeven en de SHIE. Al eerder maakte de SHIE samen met Eindeloos een bijzonder vormgegeven publicatie ter gelegenheid van haar 20-jaig bestaan. Ook de nieuwe publicatie heeft een in het oog springende vormgeving, met veel beeldmateriaal, zoals historische foto’s, prenten en tekeningen en recente foto’s van de architectuurfotograaf Paul Lunenburg. Bijzonder zijn de ingekleurde ontwerptekeningen van de voorgevel van het station, die als uitklapbare pagina’s in het boek zijn opgenomen. Een greep uit de kranten van historische gebeurtenissen rond het station is op speciaal papier gedrukt.

Herschaalde kopie van Den Haag Hollands Spoor

Koos Havelaar: Hollands Spoor, een koninklijk treinstation; kathedraal van de techniek. Den haag, Eindeloos uitgeven en vormgeven, i.s.m. de Stichting haags Industrieel Erfgoed. 174 blz., ill., lit.opg. ISBN 978-90-78824-04-6. Prijs: € 35,=

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn