Bericht

Onlangs verschenen

Metrotrams; 50 jaar Stadtbahnnetten en materieel

 

De naam Metrotram geeft al aan dat het een vorm van openbaar vervoer is die in de praktijk een soort combinatie is geworden van de metro en de tram. Deze tussenvorm is ontstaan in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw en maakte vooral in Duitsland furore. Immers in het stadscentrum ten dele on der de grond om verlost te zijn van het autoverkeer maar dar buiten op een vrije baan bovengronds. Het Ruhrgebied heeft daar  tot voorbeeld gediend, als Stadbahn. Dit om de naamsverwarring nog te vergroten. Het concept is mede ontwikkeld om kosten te besparen, gebruik te maken van de sterk verbeterde tram techniek en nieuwe inzichten over stedenbouw.

De auteur laat zien hoe de ontwikkelingen zich hebben voltrokken, te beginnen bij Nederland met de sneltram naar Amstelveen, Randstad Rail. De Nieuwegein lijn is buiten beschouwing gelaten. Verder komen de Duitse ontwikkelingen uitvoerig aan de orde en vervolgens België en de rest van de wereld. Naast de geschiedenis en ontwikkeling van deze vorm van vervoer is er ook veel aandacht voor het materieel wat hier voor werd ontwikkeld.

Al met al geeft het een goed overzicht en tijdsbeeld. Het boek is zeer ruim geïllustreerd met goede kleurenfoto’s. Het enige punt dat wat minder geslaagd genoemd kan worden zijn de route kaartjes, dat doet een beetje afbreuk aan het geheel. Buiten dat een zeer informatief boek.

Herman van ’t Hoogerhuijs: Metrotrams; 50 jaar Stadtbahnnetten en materieel

Alkmaar, De Alk, 2016. 144 p., ill., krtn., lit. opgave, reg

ISBN 978 90 5961 175 7 / Prijs € 29,90

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn