Bericht

Onlangs verschenen

100 verhalen van de looierij; KVL Oisterwijk

KVL

Het is bijzonder te beseffen dat het leven en werken vroeger zoveel anders was dan nu. Dat geldt dus ook voor het werken op ‘de Looierij’, nu beter bekend als de Oisterwijkse KVL.

De leerlooierij zou in 2016 100 jaar zijn geworden. Tijd dus om eens in de historie van deze ooit toonaangevende fabriek te duiken. Dit keer niet op basis van diepgravend archiefonderzoek, maar vooral door de verhalen over deze looierij en het werken daar vast te leggen door onder meer oud medewerkers te interviewen. Dit leverde een prachtig palet aan verhalen op die een bijzondere kijk achter de schermen geven. Deze in 100 verhalen vastgelegde ‘oral history’ ondersteund door feitelijke data uit de historie van de KVL en geïllustreerd met prachtige fotomateriaal levert een boeiend kijk- en leesboek op.

De schrijvers nemen u mee naar tijden waarin de looierij een heel belangrijke rol vervulde in de Oisterwijkse gemeenschap. Anekdotes komen aan bod net zoals de geschiedkundige kant en informatie over het looiproces. Het gaat over de ontwikkelingen vanaf 1916 tot aan de sluiting in 2001. Daarnaast is er aandacht voor de hedendaagse en toekomstige ontwikkelingen. Tenslotte is KVL een schitterend industrieel erfgoedcomplex waaromheen een nieuwe woonwijk wordt gerealiseerd en waarin nieuwe bedrijvigheid een plaats heeft gevonden. Al bladerend komt de lezer verhalen tegen over de stank in het nathuis, voetbalvereniging Nevelo, directeur Chris van der Aa, de odyssee van zeventien oorlogsslachtoffers, het industriespoor, de blauwe bergen, het leven in de KVL-woningen, servies- en linnengoed, een Groenlandje als Pieternel, de kar van Frans, de sirtaki, het bedrijfsfonds, de heilige vrouwen uit Scherpenheuvel, de stoommachine, Europees keramiek, Oisterwijks gebak en een hangplek voor vleermuizen om maar een greep te doen uit de rijke inhoud.

Artistieke kleurenfoto’s van de voormalige bedrijfsgebouwen en kantoren, in staat van verval verfraaien dit unieke boek.

Hennie van den Berg : 100 verhalen van de Looierij  KVL Oisterwijk. Oisterwijk, 2016 (Oisterwijkse Historische Reeks dl. 8). 256 blz., gebonden, hard-cover, lit.opg. ISBN 978-90-824154-3-8
Prijs € 24,00.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn