Bericht

Onlangs verschenen

Utrecht centraal; het station in beeld 1843-2016

naamloos

Aan het spoor wordt de laatste jaren driftig gewerkt en ook aan de stations gaat e.e.a. niet voorbij. Het is opvallend dat bij de grootste verbouwingen/vernieuwingen  er als een onderdeel  van de heropening er een boek verschijnt. Elk station krijgt zo z’n eigen vormgegeven boek . Bij Rotterdam Centraal zelfs in drie delen die bijna alle aspecten van de ombouw liet zien.  Arnhem een relatief “groot” boek, wel passend misschien bij de vorm van het geheel.

Onlangs werd ook het Centraal Station in Utrecht officieel geopend, hoewel het nog niet helemaal klaar is, maar bij dit soort zaken schijn je vaak gewoon een datum te moeten prikken.  Het huidige station Utrecht CS 3.0, in de ogen van Maarten van Rossum eigenlijk geen station, laat het voorlopige eindpunt zien van de jarenlange verbouwingen. De auteurs Jos Zijlstra en Victor Lansink hebben gekozen voor een meer traditioneel foto boek. Men kon hier putten uit een grote collectie van het Spoorwegmuseum en het Utrechts Archief, het is een mooie selectie geworden en men heeft er naar gestreefd  onbekendere foto’s  uit te zoeken.  Ook zie je in dit boek weer hoe sterk de kracht kan zijn van het zwart/wit beeld. In de beelden komt ook goed tot uitdrukking hoe kort eigenlijk de omloop snelheid van dit station is geweest in de tijd. Vooral van de ingrepen in de jaren zeventig is veel verdwenen, overigens ook van het station van Van Ravesteyn uit de vijftiger jaren. Het laatste hoofdstuk lat zien wat er her en der nog van de voorgangers te vinden is, eigenlijk grappig de tunnels zijn er overblijfselen van en een stukje overkapping treft men aan bij perron 9 in Leidsche Rijn als podium voor concerten en ook nog een stukje in Goes bij de S.G.B. De kwaliteit van de foto’s is zeer goed te noemen.

Jos Zijlstra en Victor Lansink

Utrecht Centraal; het station in beeld, 1843-2016

Zwolle, W-Books, 2016.

128 p.; ill.

ISBN 978 94 6258 1593 / Prijs €  24,95

HW

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn