Bericht

Onlangs verschenen

De Den Oudsten bus B 88

den oudsten

Het komt niet vaak voor dat er in Nederland een boek verschijnt, geheel gewijd aan een bus type. In dit geval gaat het om de Den Oudsten B 88. Dit type bus is bijna twintig jaar in het Nederlandse straatbeeld aardig beeldbepalend geweest. Er hebben er in diverse uitvoeringen meer dan twaalfhonderd stuks van rond gereden en doen het soms nu nog op andere plekken in de wereld, zoals Cuba. De aanleiding voor dit boek is het feit dat het Haags Bus Museum een B 88 kon aankopen in oktober 2015, de 5128 die bij de NZH in dienst geweest is .

Het model B 88 kwam niet zomaar uit de lucht vallen. Door de krimpende positie van de streekbus moest er gezocht worden naar creatieve oplossingen, standaardisatie was daar een mogelijkheid van. Dat gebeurde eind jaren zestig met de komst van de standaard stads- en streekbus, echter na bijna twintig jaar was het model toch verouderd. De carrosserie bouwers Hainje en Den Oudsten kwamen in 1987/1988 met een nieuw type . Voor het streekvervoer werden drie prototypes gebouwd om door bedrijven getest te worden. Met enige wijzigingen werd dit type vanaf 1988 gebouwd tot 1995, meestal met een DAF chassis op 10 en 12 meter basis. Later werden deze bussen ook met een Volvo chassis en in een gelede versie van 18 meter. Ook zijn er voor Arnhem een aantal in trolley uitvoering gebouwd. Het boek geeft verder een overzicht van het gebruik bij de bedrijven en ook nog een aantal die een tweede leven kregen in ons land of daarbuiten. Er blijken thans bij Museum organisaties een zestal van dit type aanwezig te zijn met onderling kleine verschillen, zoals chassis, lengte etc. Het geheel wordt afgesloten met een lijst van alle gebouwde bussen met hun wagenpark gegevens. Het geheel is van fraaie foto’s voorzien. De opbrengst van het boek komt ten goede aan het rijvaardig houden van de NZH 5128.

Stefan Veenenberg en Ronald van Apeldoorn: De Den Oudsten B 88. Den Haag, Stichting Haags Bus Museum, 2015. 96 p.; ills.ISBN 978 90 822 3980 5 / Prijs € 25,00

Te bestellen via http://www.haagsbusmuseum.com

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn