Bericht

Watertorenprijs 2017 toegekend aan watertoren ''Noord'' in Groningen

unnamed-14

Het bestuur van de Nederlandse Watertoren Stichting heeft unaniem besloten om de watertorenprijs 2016 toe te kennen aan de herbestemming van de watertoren aan de Noorderbinnensingel in Groningen vanwege de bijzonder geslaagde verbouwing. Dankzij de bewonderenswaardige vasthoudendheid van een aantal betrokkenen kon het ontwerp waarmee Luc Veeger in 1991 de prijsvraag won na 25 jaar gerealiseerd worden. De spectaculaire ruimte wordt volledig uitgenut en is in alle onderdelen voor de bezoeker te ervaren. Van de halfronde lekvloer onder het reservoir en het cirkelvormige amfitheater tot de ruimte in de bovenste helft van het reservoir onder de schitterende houten kapconstructie. De prijs is uitgereikt in de toren tijdens een besloten bijeenkomst op 27 februari 2017.unctie terug in het hart van de Groninger samenleving. 

De toren is gebouwd in 1908 ten behoeve van de drinkwatervoorziening. De constructie van de toren is voor Nederland bijzonder, ze bestaat uit een open stalen draagskelet dat een zogenaamd Barkhausen reservoir draagt met een inhoud van 1000 m3. Al even bijzonder is het feit dat de industrieel ogende toren aan de singel in het centrum van de stad is gebouwd. In de regel bouwde men in die periode torens die qua materialisatie en uiterlijk aansluiten bij de omgeving. De unieke kwaliteiten van de toren, een rijksmonument, zijn bij de herbestemming niet alleen goed gerespecteerd, de nieuwe functie profiteert optimaal van de bijzondere ruimtelijke karakteristiek van de toren.

Vanwege de open onderbouw kan alleen het reservoir benut worden voor een nieuwe functie. De spectaculaire ruimte wordt volledig uitgenut en is in alle onderdelen voor de bezoeker te ervaren. Van de halfronde lekvloer onder het reservoir en het cirkelvormige amfitheater tot de ruimte in de bovenste helft van het reservoir onder de schitterende houten kapconstructie.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn