Bericht

Hoogste en jongste vuurtoren van Nederland op slooplijst

 

 

Weet u waar de hoogste vuurtoren van Nederland staat? Het zal u verrassen: in de haven van Rotterdam! Met zijn 67 meter overtreft hij nipt de Lange Jaap. In 1974 werd dit licht ontstoken op de Eerste Maasvlakte. Voor duizenden schippers en loodsen was het bij nacht een onmiskenbaar baken. Met de komst van de Tweede Maasvlakte werd hij onbruikbaar. De sloop staat gepland voor 2018.

Na de Tweede Wereldoorlog groeide de Rotterdamse haven snel. Tussen 1965 en 1973 legde men de Maasvlakte aan. Op de kop van dit nieuwe land plaatste men de vuurtoren. Met zijn 43 jaar is het de jongste van ons land. De toren is gemaakt van hét bouwmateriaal van zijn tijd: gewapend beton. Dit is bijzonder aangezien de meeste vuurtorens van gietijzer of staal zijn.

Tegenwoordig varen schepen op elektronische kaarten en radar, Vuurtorens zijn zo goed als overbodig geraakt. In ons land en daarbuiten zijn daardoor al veel oeverlichten verdwenen. Ik verwacht dat uiteindelijk alleen de beschermde vuurtorens blijven staan. Omdat deze betonnen constructie niet beschermd is, lijkt sloop onafwendbaar. Mijn mening: zeer zonde!

Meer informatie over de sloopplannen en de locatie van de toren vindt u op de website van portofrotterdam.com

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn