Bericht

Restanten unieke schutsluis in Kampen ontdekt

 

Bij de werkzaamheden voor de aanleg van een dubbel parkeerdek aan de Noordweg in Kampen zijn sporen uit het verleden bloot gelegd waaronder een uitwateringschutsluis uit 1870 die uniek is in Nederland. Het parkeerdek is echter precies daarboven ingetekend en bedreigt daarmee het erfgoed. De lokale Stichting Behoud Erfgoed Brunnepe (BEB)

roert de trom en heeft diverse externe partijen benaderd die zeer enthousiast reageren op de historische en unieke vondst.

Onmiskenbaar heeft op de plaats van het huidige Bolwerk en parkeerterrein De Hagen bij de Buitenhaven de gasfabriek gestaan die in de eerste helft van de vorige eeuw Kampen voorzag van moderne gasverlichting. In de bouwput, die de afgelopen weken na het afgraven van het parkeerterrein en de kop van de Noordweg is ontstaan, is duidelijk de fundering te zien van een gashouder. Ook kunnen voorbijgangers het koolteer ruiken, dat als restafval van de gasproductie geliefd was bij scheepbouwers. Voor kenners springen de tevoorschijn gekomen delen van de schutssluis in het oog, die rond de vorige eeuwwisseling de grens vormde tussen de oude stadsgracht en de rivier.

sluis-03-KO

 

Uitwatering schut- en keersluis
Met een schuivende sluisdeur en een rolwipbrug is de sluis aangelegd tussen 1868 en 1870, naar een ontwerp van J. Swets. Op bovenstaande foto staat hij rechts op de sluis, voor het trappetje. De sluis lijkt nog in aanbouw te zijn en te zien is hoe de sluisdeur de vorm had van een half schip, een zogenaamde ‘snepdeur’. Dit was de eerste moderne ijzeren roldeur die op rails liep. Het bestek van de sluis ligt in het Stadsarchief. Slechts een klein deel is nu bloot gelegd maar duidelijk zijn de sporen van de rails te zien en de kamer waarin de sluisdeur bij opening verdween. De rails in de zijwanden zijn nog zichtbaar en de doorvaaropening tussen de borstweringen, waarvan de top zichtbaar is, lijkt later dicht gemetseld te zijn. Op de achtergrond ligt de IJssel en staat het huisje van de veerman die met zijn veer de verbinding met de overkant verzorgde.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn