Bericht

Laatste restant zuivelfabriek Oldebroek gesloopt

Herschaalde kopie van Oldebroek zuivelfabriek

Oldebroek: vm zuivelfabriek Amsberg (foto: m.overbeek, 2010)

Eind februari is het laatst overgebleven restant van de voorzmalige zuivelfabriek Amsberg aan de Ziderzeestraatweg in Oldebroek gesloopt.

Al zeker zestien jaar stond er een leeg, kaal, betonnen geraamte langs de Zuiderzeetraatweg. Het is in die jaren een ijkpunt geworden, maar evengoed is het een doorn in het oog. Het pand zorgde regelmatig voor overlast, zelfs toen het volledig tot op het beton gestript was. Niet alleen bleek het een mooi decor voor bruidsreportages, ook makers van pornofilms vielen voor de setting.

Hans van Niekerk van HBC Planontwikkeling: "We zijn blij dat we eindelijk zo ver zijn. Er komt actie, we gaan beginnen." Na de sloop wordt het terrein verdeeld in vier grote kavels, waar even zoveel vrijstaande woningen op gebouwd kunnen worden.

Op het terrein was aanvankelijk de Kamperveensche Melkfabriek gevestigd, dat die naam kreeg omdat deze in eerste instantie in Kamperveen gebouwd zou worden. Er werd voornamelijk boter en melkpoeder geproduceerd.De laatste jaren, tot de sluiting in 1984, deed de fabriek alleen nog dienst als melkontvangststation. De firma Amsberg kocht het terrein en ging er worsten draaien.

Midden jaren negentig kwam ook aan die activiteit een eind, waarna de panden leeg kwamen te staan. Na vijf jaar leegstand trok een groep krakers in de voormalige fabriek, maar een rechter bepaalde in 2001 dat zij eruit moesten.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn