Bericht

Sloopdreiging watertoren Leerdam

 

alt

Als het aan het drinkwaterbedrijf Oases ligt, wordt de bekende watertoren van Leerdam gesloopt. Op de plaats van de toren moeten huizen komen. De gemeente Leerdam is woedend en is naar de rechter gestapt.

Het drinkwaterbedrijf heeft de toren niet meer nodig en wil de grond gebruiken om er huizen te bouwen."Feitelijk mag het waterbedrijf zelf bepalen wat ze met de toren doen, maar zo'n stuk geschiedenis kun je gewoon niet slopen", zegt de Leerdamse burgemeester Victor Molkenboer.

De gemeente Leerdam had enkele jaren geleden een monumentenstatus aan kunnen vragen voor de toren. "Het is echt zo stom geweest dat ze dat toen niet hebben gedaan", aldus Teus Meijdam, raadlid van Leerdam 2000. In de toren zit een kunstwerk van ontwerper Copier verwerkt en ook architect Berlage was betrokken bij het ontwerpen van het bouwwerk.

De gemeente is nu in een juridische procedure verwikkeld met het waterleidingsbedrijf over de sloop. "We hadden namelijk een afspraak om de toren niet te slopen, er was al een projectonwikkelaar bezig om te kijken of er een hotel in kan komen. Plotseling krijg ik te horen dat de toren al verkocht is aan een investeerder die er meer geld voor geeft", aldus burgemeester Molkenboer

Zolang de juridische procedures lopen blijft de toren nog wel staan. Men acht echter de kans groot dat de gemeente de rechtzaak verliest en dat de markante watertoren van Leerdam dus verdwijnt.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn