Bericht

tentoonstelling industriegeschiedenis Wijchen

Wijchen werkt

Wijchen maakt Het! De opkomst van de moderne industrie

Industrie is in Wijchen duidelijk aanwezig. Bedrijven als Eromes, Nooteboom, Modderkolk, Vergeest De Kleijn, Eltink et cetera zijn ver buiten de regio bekend. Midden twintigste eeuw was de situatie nog heel anders. Eeuwenlang had de Nederlandse nijverheid een sterk ambachtelijk karakter. Ook Wijchen vormde hierop geen uitzondering. Toch is Wijchen uitgegroeid van een klein agrarisch dorp naar een regio met een nationaal en internationaal opererende industrie.

Niet de zware industrie was in eerste instantie de motor achter de economische vooruitgang, maar juist de dorpssmid en de wagenmaker. Familiebedrijven spelen van meet af aan een belangrijke rol in het Wijchense. Uiteindelijk zette de opkomst van de industrie ook in Wijchen door: de ambachtelijke nijverheid was passé en men ging zich toeleggen op nieuwe producten. De nu bekende industrieterreinen ontstonden: Wijchen-Oost, Bijsterhuizen, Breekwagen in Bergharen en Loonse Waard, gelegen aan de Maas bij Niftrik. Burgemeester Van Thiel, die heel veel hiervan in de jaren vijftig van de vorige eeuw met grote voortvarendheid in gang zette, zou zeer tevreden zijn als hij het industriële Wijchen van 2017 zou zien!

De expositie Wijchen maakt Het! toont hoe Wijchen de opkomst van de industrie heeft doorgemaakt. Een groot aantal bedrijven uit de Wijchense maakindustrie laat in deze expositie zien hoe men zich heeft ontwikkeld. Uniek fotomateriaal, bijzondere industriële objecten, boeken en persoonlijke verhalen geven hiervan een goed beeld. De allerlaatste innovaties van nieuwe bedrijven op onder andere Bijsterhuizen krijgen een plek, bijvoorbeeld de ontwikkeling van een slimme ‘plug in’ anno 2017. Naast deze moderne producten zijn er ook archeologische vondsten te zien die een beeld geven van de vroegste industriële activiteiten.

Bovendien exposeert Toon Peters, de bekende Wijchense kunstenaar ToPé, aansprekende objecten. Hij is als kunstenaar steeds op zoek naar historische verbindingen tussen mens en materiaal. ToPé werkt met oud gereedschap, hout en elementen uit de natuur. Kunst ontmoet industrie. ToPé zal 17 april en 21 mei 2017 in het museum aanwezig zijn om in gesprek te gaan met bezoekers.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn