Bericht

Tentoonstelling ''Heusden Maritiem''

Heusden scheepsbouw

Vanaf 30 april is in het Gouverneurshuis in Heusden de tentoonstelling Heusden Mariteim te zien, over de rijke geschiedenis van de scheepswerf van Heusden. De vestingstad Heusden, gelegen aan de Maas, kent een rijke maritieme historie. In de middeleeuwen was scheepvaart al van groot belang voor de Heusdense economie. Maar door verzanding en verlegging van de loop van de Maas verloor Heusden zijn belangrijke functie aan het water.

Dat veranderde met de aanleg van de Bergsche Maas in 1904. Deze nieuwe waterloop gaf de Heusdense scheepsbouwindustrie een enorme impuls. De scheepswerf van Heusden groeide uit tot een speler van wereldformaat. Zo werd hier in 1939 het beroemde kabeljauw-visserschip Argus gebouwd voor een Portugese klant. Maar ook spitsen, kempenaars, sleepboten, sleephopperzuigers en zelfs containerschepen werden in het bescheiden stadje aan de Maas gebouwd.

Met een tentoonstelling, een maritieme belevingsroute, lezingen en educatieve activiteiten geeft het Gouverneurshuis de hele zomer van 2017 uitgebreid aandacht aan deze rijke maritieme geschiedenis. Centraal in de activiteiten staat de expositie Heusden Maritiem, die tot en met 1 oktober 2017 voor publiek te zien zal zijn in museum Het Gouverneurshuis. Deze tentoonstelling vertelt het verhaal van de ontwikkeling van de scheepswerf van Heusden: hoe deze, met name onder het bewind van Cornelis Verolme, uitgroeide tot een bloeiend bedrijf met honderden werknemers, en welke invloed deze groei heeft gehad op de sociale en economische ontwikkeling van Heusden in de twintigste eeuw.

Lezing over Cornelis Verolme Op dinsdagavond 27 juni houdt Ariëtte Dekker in het Gouverneurshuis een lezing over Cornelis Verolme: de meest excentrieke scheepsbouwer uit de Nederlandse historie. Centraal in haar lezing staat Verolme’s relatie met Heusden. U kunt kaartjes reserveren door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Kijk hier voor meer informatie. 

Kinderactiviteiten Met scheepsmodellen, foto’s, filmpjes, scheepsonderdelen, ooggetuigenverslagen en nog veel meer wordt de geschiedenis van de werf tot leven gebracht. Ook voor kinderen er is van alles te doen: ze kunnen hun eigen schip ontwerpen, ontdekken hoe je scheepsbeschuit bakt of een maritieme speurtocht maken.

Maritieme belevingsroute Meer dan twintig ondernemers in Heusden nemen deel aan Heusden Maritiem en bieden deze zomer maritieme producten aan, zoals een ‘Cologne Verolme’, een oorlam of houten speelgoedboten. Een wandelkaart met een door het Heusdens Bureau voor Toerisme (HBT) samengestelde route leidt de toerist langs de deelnemende winkels, galeries, cafés en restaurants. Haal de route op bij het Gouverneurshuis, bij het HBT, of bij een van de deelnemende ondernemers.

Partners Heusden Maritiem is een samenwerkingsverband tussen het Gouverneurshuis en de stichting Argus, opgericht om het erfgoed van de Heusdense scheepswerf te behouden en beheren. Daarnaast is ook het Streekarchief Langstraat Heusden Altena nauw bij de voorbereiding betrokken geweest. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door o.a. Het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Vaderlandsch Fonds ter aanmoediging van ’s-Lands Zeedienst, Stichting Verolme Trust en de Vrienden van de Gouverneur.

Tot 1 oktober zal de tentoonstelling Heusden Maritiem op donderdag en vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur en op zaterdag en zondag van 11.00 tot 18.00 uur te bezoeken zijn. Om zo veel mogelijk mensen in staat te stellen de expositie te bezoeken, is de toegang gratis. We hopen u te mogen verwelkomen!

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn