Bericht

Lezing Hans Goedkoop over de niuewe tijdmeting in Wormer

Hans Goedkoop op collegetour in Wormer.

Op vrijdag 30 oktober treedt tv-presentator Hans Goedkoop op tijdens de collegetour ‘Het Tijdnetwerk’ in Wormer. Met vijf andere sprekers ontraadselt hij een geheime kracht achter de IJzeren Eeuw: de nieuwe tijdmeting. Die factor heeft ons leven veranderd; we hebben er onder andere de flitspaal aan te danken! De collegetour wordt door het Museum van het Nederlandse Uurwerk van 10.15 tot 16.30 uur georganiseerd in de Stoomhal te Wormer.

Tijdens de Maand van de Geschiedenis staat het Museum van het Nederlandse Uurwerk (MNU) te Zaandam in het teken van het thema “Tussen droom en draad”. Het museum organiseert de collegetour ‘Het Tijdnetwerk’, waarin we kunnen horen wat de droom van tijd via een draad heeft opgeleverd. Het MNU is er trots op dat Hans Goedkoop een van de sprekers zal zijn. De collegetour is het sluitstuk van de tentoonstelling ‘Het Tijdnetwerk’ in het MNU, waarbij ook een gelijknamig boek door het museum is uitgebracht.


Betekenis van tijd
Naast Hans Goedkoop geven verschillende deskundigen interessante lezingen over de modernisering van Nederland, de betekenis van het tijdnetwerk en de veranderende betekenis van tijd. De term ‘netwerk’ kan op allerlei zaken duiden, zoals het tijdnetwerk in enge zin (hoe wordt tijd verspreid?) maar ook in ruimere zin (wat is de verhouding met transport- en communicatienetwerken?). Een interessant aspect daarbij is hoe de beleving van tijd in het sociale netwerk verandert. De bijdrage van het tijdnetwerk aan de modernisering van Nederland is mede actueel naar aanleiding van
de populaire tv-serie ‘De IJzeren Eeuw’, gepresenteerd door Hans Goedkoop.De volgende vijf sprekers zullen over onderstaande onderwerpen spreken:
- Jan Korsten(Technische Universiteit Eindhoven) over nieuwe technologie

   in de IJzeren Eeuw
- Teun Koetsier(Vrije Universiteit Amsterdam) over de klok en de industriële

   revolutie
- Rob van Gent(Universiteit Utrecht) over tijdsystemen tussen 1800 en 2000
- Carel Hofland(Museum van het Nederlandse Uurwerk) over de komst van het

tijdnetwerk
- Marli Falize(Dijkhuis Communicatie) over de beleving van tijd.


De dag wordt voorgezeten doorEd van den Heuvel(Universiteit van Amsterdam).


Unieke bezichtigingen
Het symposium kan, voor wie dat wil, gecombineerd worden met een unieke gratis bezichtiging van het torenuurwerk van de Stoomhal. Het MNU, dat op 3 kilometer afstand ligt, opent voor en na de colleges zijn deuren voor een exclusieve gratis bezichtiging van de tentoonstelling. 

TicketsDeelname aan deze interessante dag kost € 62,50. Voor vroege aanmelders kosten
kaartjes tot 17 oktober € 52,50. Bezichtigingen, koffie, lunch en borrel zijn
hierbij inbegrepen.
Ga voor meer informatie naar
mnuurwerk.nl. Daar zijn ook de tickets te bestellen.
De collegetour en de
tentoonstelling zijn mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de
gemeente Zaanstad.
----------------------------------------------------------------------------------- Voor meer informatie: Carel Hofland, directeur Museum van het Nederlandse UurwerkE-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn