Bericht

Studiedag Rotterdam ''Haal op die hijs!'' over havenkranen

 Herschaalde kopie van Rotterdam loskraan

 

Haal op die hijs!

In het Maritiem museum van Rotterdam wordt op vrijdag 27 november een studiedag georganiseerd over de plaats en het belang van het verticaal transport in de techniek- en industriegeschiedenis. Tot voor kort waren in grote havenplaatsen als Rotterdam vele tientallen kranen per havenbekken doende de voor de wal liggende schepen te laden of lossen. Tegenwoordig zijn die kranen veelal vervangen door een paar enorme containerkranen. Tijd dus om aandacht te besteden aan de geschiedenis van de kranen in het algemeen en havenkranen in het bijzonder.

De bijdrage in de kosten voor deze dag bedraagt € 30,= inclusief lunch. De opgave is defintief als de gevraagde bijdrage op de rekening van FIEN staat. U kunt zich aanmelden voor deze dag door de verschuldigde bijdrage, onder vermelding van uw naam en adres, te storten op rekeningnummer NL62 RABO 0142 6720 68 (BIC: RABONL2U) van FIEN Den Haag. Ik hoop u, mede namens het bestuur van de Nederlandse Stichting Erfgoed Kranen, de Federatie Industrieel Erfgoed en het Maritiem Museum Rotterdam op donderdag 27 november aanstaande in Rotterdam te kunnen begroeten.

Uitgebreidere informatie vindt u op de website van FIEN, daar vind u tevens de aankondiging van het congres van onze partner het MAS te Antwerpen op 13 november 2015.

Meer informatie bij de secretaris Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

De studiedag wordt door NedSEK georganiseerd in samenwerking met FIEN en het Maritiem Museum Rotterdam. 09.30

Ontvangst met koffie of thee in de Verolmezaal, Leuvehaven 50 Rotterdam

10.00

Welkom door

Jur Kingma voorzitter NedSEK

10.10

Giel van Hooff:

dagvoorzitter

De kraan als onderdeel van de techniek geschiedenis.

10.20

Robert Anraad:

Behoudt van operationeel erfgoed, zoals kranen, in museaal perspectief.

10.45

Dick Anthierens:

Hijswerktuigen op spierkracht.

11.10

Jef Vrelust:

Hijswerktuigen op waterkracht.

11.35

Gerard Jacobs

: Fairbairn kranen.

12.00

lunchpauze

13.00

Henne Koster:

Stoomkranen.

13.25

Helmig Kleerebezem:

Elektrische kranen.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn