Bericht

Tentoonstelling 100 jaar rubberfabriek Hevea

hevea-banden-19551 

 

In kasteel Doorwerth in Gelderland is de komende drie maanden een kleine tentoonstelling te zien over de geschiedenis van rubberfabriek Hevea en het dorp dat zijn naam daaraan ontleent: Heveadorp.

In 1915 kocht de rubberondernemer D.F. Wilhelmi de grond in het Seelbeekdal. Hij had al een fabriek in Hoogezand, maar geen ruimte om uit te breiden. Het dal was een ideale plek voor de fabriek: via de Rijn konden grondstoffen en producten aan- en afgevoerd worden. Een naam was er al: Hevea brasiliensis is de Latijnse naam voor rubberboom. Wilhelmi toonde zich een sociaal ondernemer: hij liet voor zijn arbeiders een tuindorp in Engelse cottagestijl bouwen met ‘luxe’ voorzieningen als riolering, elektriciteit en aansluiting op de radio van de fabriek. De fabriek bevorderde zelfs het verenigingsleven in het dorp. Er zat ook een keerzijde aan deze nauwe band: om 12.00 uur ’s avonds ging het licht automatisch uit en de vrouw van de directeur controleerde in en rond de woningen op netheid!

In 1975 verhuisde de fabriek naar Renkum. Het dorp verpauperde. Standvastige bewoners zetten zich in voor behoud van hun Heveadorp. Na vele jaren van strubbelingen bleek het mogelijk het oude dal in ere te herstellen, op de plaats van de gesloopte fabriek nieuwbouw te realiseren en de oude rietenkapwoningen te renoveren. Heveadorp is een bijzondere plaats in het groen geworden!

De expositie is samengesteld uit de prachtige Heveacollectie van Marcel Willemsen, bekend van Hubo Doorwerth. Foto’s, reclamemateriaal en vele rubberproducten vertellen de geschiedenis van het werken ‘op’ de fabriek en  het leven in het fabrieksdorp.

Data: de tentoonstelling loopt van 25 juli tot en met 1 november. Tijd: di t/m zo 11.00-17.00 uur (laatste toegang om 16.00 uur). Tot en met 24 augustus ook op de maandagen geopend. Kosten: € 9,50, 4 t/m 12 jaar € 5,25. Donateurs gratis. Adres: Kasteel Doorwerth, Fonteinallee 2, 6865 ND Doorwerth. Informatie: (026) 339 74 06 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn