Bericht

Tentoonstelling ''Papier: gemaakt in ''Gelderland''

 

Papier: gemaakt in Gelderland

Papier: Gemaakt in Gelderland   Boot - Ellen Bouter Alles van papier
     
 
Erfgoedfestival Gemaakt in Gelderland
 

Tentoonstelling over de Gelderse papierindustrie: CODA - Apeldoorn

Wist je dat papierfabriek Schut & Berends in Loenen in 1945 de oranje closetrol produceerde in het kader van de bevrijding? En dat gedreven kunstenaars prachtige kunstwerken vervaardigen van Gelders papier? In de Tentoonstelling Papier: Gemaakt in Gelderland staan hedendaagse kunst en ambachtelijke traditie naast elkaar in een prachtige en leerzame tentoonstelling. Aan de hand van foto’s, films en afbeeldingen wordt een beeld geschetst van de ontwikkeling en de geschiedenis van de papierindustrie in Gelderland. Deze tentoonstelling is onderdeel van het Erfgoedfestival Gemaakt in Gelderland.

Papier is ontzettend veelzijdig, dat is onder andere te zien in CODA Paper Art. Maar wist u ook dat Gelderland een lange traditie van papierproductie kent? Ooit stonden er bijna 200 papiermolens op de Veluwe. Het sterke verloop van de stuwwal zorgt voor snelstromend water waardoor de enige overgebleven watermolen in Nederland -de Middelste molen-  nog steeds functioneert. De Middelste Molen levert voor "Papier: Gemaakt in Gelderland" diverse papiersoorten waarmee de Apeldoornse kunstenaar Karim Omayri gedurende de eerste weken van de tentoonstelling ter plekke een beeld vervaardigt!

Dat papier niet langer gemaakt wordt door een combinatie van textiel- en houtpulp laat de Middelste Molen in Loenen zien. De Middelste Molen laat zien hoe gras, stro, wol en zelfs spijkerbroekstof gebruikt kan worden. Bovendien mag u verschillende van deze papiermonsters gratis mee naar huis nemen.

Het papierambacht staat voorop in Papier: Gemaakt in Gelderland. Zo bewondert u watermerken van Arjowiggings Security uit Ugchelen en een egoutteur (een cilinder met watermerk uit een papiermachine) van Schut Papier uit Heelsum. Daarnaast presenteren Gelderse kunstenaars hun papierkunst. Wietse Schoenmaker uit Oosterbeek ontwierp voor deze tentoonstelling het beeld Factory Footprint met papier van Schut Papier uit Heelsum en Ellen Bouter creëerde Hartslag, een buitenobject met papier van Parenco uit Renkum. Van Margriet Oomkes zijn meubels te zien die gemaakt zijn van karton dat geleverd is door Mayr-Melnhof en Pillow Pack uit Eerbeek.

 

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn