Bericht

Excursie Mobiel erfgoed West-Brabant, 13 juni

 roosendaal seinhuis Roosendaal, seinhuis

 

De Historische Vereniging Brabant (HVB) organiseert een z.g. Collegetour op zaterdag 13 juni in de regio-West-Brabant.

Deze eerste studiereis van dit jaar met colleges op locatie zal in het teken staan van ons jaarthema 2015: de geschiedenis van mobiliteit en vervoer in Brabant door de eeuwen heen. Onder leiding van Joss Hopstaken, gemeentearchivaris van Roosendaal, wordt er die dag per touringcar een bezoek gebracht aan o.a. het spoorwegstationscomplex in Roosendaal, de Steenbergse haven, het sluizencomplex Beneden Sas in De Heen en de Kaai, het oude havenkwartier van Bergen op Zoom. Ook zult u op deze dag nader kennis kunnen maken met de activiteiten van HKK De Vrijheijt van Roosendale, Akkermans Leisure & Sport en de Stichting Industrieel Erfgoed Bergen op Stoom.

PROGRAMMA

09.30 uur Samenkomst in Klooster Mariadal

(vanaf) Adres: Vincentiusstraat 5 4701 LM Roosendaal.

10.00 uur Welkomstwoord en ontvangst door Heemkundekring De Vrijheijt van Rosendale.

10.10 uur Inleiding verzorgd door Marius Broos, actief onderzoeker en kenner van de spoorweghistorie van West-Brabant, onder de titel : Roosendaal, een spoorwegknooppunt als s'lands voorportaal naar het Zuiden. 

11.00 uur Bezoek (te voet) aan het NS Station Roosendaal, het Seinhuis en de Locomotiefloods. Rondleiding verzorgd door Luc Zwegers, oud-machinist NS en voorzitter van Post B, vereniging van modelspoorbouwers in Roosendaal..

12.00 uur Vertrek touringcar naar sluizencomplex Beneden Sas in De Heen

Rondleiding sluizencomplex en lunch in Café Restaurant Beneden Sas.

Namens Akkermans Leisure & Sport zal Jeroen Akkermans spreken over de historie en de restauratie van dit complex en de totstandkoming van de onderneming.

14.00 uur Vertrek touringcar via Steenbergen naar de Kaai in Bergen op Zoom

15.00 uur Ontmoeting met de Stichting Industrieel Erfgoed Bergen op Stoom.

Inleiding verzorgd door

Marc van der Steen en Gerrit Groeneweg, beiden auteurs van de recente publicatie Bergen op Weg, een driedelig boekwerk met studies en essays over het transport en de logistiek in en rond Bergen op Zoom. Daarna rondleiding (te voet) door de oude haven en directe omgeving.

17.00 uur Afsluiting programma (met afscheidsdrankje)

17.30 uur Vertrek touringcar naar NS-Station Roosendaal (aankomst ca. 18.00 uur) .

Wilt u zich als deelnemer aanmelden, dan moet u dat doen voor zat. 6 juni per e-mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) .De deelnamekosten bedragen € 35,= p.p. voor leden en € 40,= voor niet-leden. Het verschuldigde bedrag gelieve u over te maken naar bankrekening: NL08 INGB 0004 7767 38 t.n.v. Historische Vereniging Brabant, o.v.v. "Collegetour West Brabant 2015". De aanmeldingen worden gehonoreerd in de volgorde van ontvangst van de betalingen.

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn